Medovik torta u obliku rolata - čuvena ruska poslastica koja osvaja na prvi zalogaj

Savršena kombinacija medene kore i kremastog fila čini ovaj rolat neodoljivim.

rolat medovik.jpg
Foto: Printscreen/Youtube/Ольга Матвей

Sastojci:

Za testo:

  • 160 ml meda
  • 40 g šećera
  • 60 g maslaca
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 80 g pavlake
  • 2 jajeta
  • 160 g brašna

Za fil:

  • 100 ml slatke pavlake 
  • 2 kašike šećera u prahu

Za premaz:

  • 200 g pavlake
  • Šećer u prahu po ukusu

Priprema rolata:

Napravite čuvenu Medovik tortu u obliku rolata.

U šerpi na laganoj vatri otopite med, šećer i maslac uz stalno mešanje. Dodajte sodu bikarbonu i mešajte dok smesa ne zapeni i ne dobije svetliju boju. Sklonite sa vatre, dodajte pavlaku i promešajte. Kada se smesa malo prohladi, dodajte umućena jaja i dobro sjedinite. Postepeno dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku, elastičnu smesu.

Pleh obložite papirom za pečenje i rasporedite testo u tankom sloju, oblikujući pravougaonik. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 7-10 minuta, dok ne porumeni. Čim izvadite iz rerne, dok je još toplo, pažljivo ga uvijte u rolat zajedno sa papirom za pečenje i ostavite da se ohladi.

1. Da kora bude savitljiva i ne puca
Ne prepeći koru – ako se previše osuši, biće lomljiva. Peći najviše 10 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Odmah urolati dok je još topla – čim izvadite iz rerne, pažljivo je uvijte zajedno sa papirom za pečenje. Tako će zadržati oblik i neće pucati prilikom filovanja.
2. Da fil bude lagan i kremast
Slatku pavlaku dobro ohladite pre mućenja – biće čvršća i vazdušasta.
Ako želite bogatiji ukus, možete dodati kašiku meda u fil.
Možete kombinovati pavlaku i kondenzovano mleko za kremastiji i slađi fil.
3. Da rolat bude sočan
Nakon filovanja, ostaviti u frižideru nekoliko sati ili preko noći – kore će upiti vlagu iz fila i biće mekane i sočne.
Po želji, pre filovanja, koru premazati tankim slojem meda ili mleka da dodatno omekša.

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst krem. Kada se kora prohladi, pažljivo je odmotajte, premažite kremom i ponovo urolajte.

Umotajte rolat u providnu foliju i ostavite u frižideru na nekoliko sati (najbolje preko noći) da omekša i upije fil. Umutite pavlaku sa šećerom u prahu i premažite ceo rolat. Po želji ukrasite orasima, rendanom čokoladom ili prelijte medom.

Secite na kriške i uživajte u sočnom i aromatičnom rolatu Medovik!

Bonus video

This browser does not support the video element.

jednostavan tiramisu rolat Izvor: instagram/cookistwow