Nekada su se torte pravile, bez raznih današnjih veštačkih dodataka, a bile su podjednako ukusne čak i ukusnije nego danas.

Za tortu je bilo važno, da je napravljena od što više jaja, i domaćih sveže samlevenih oraha... Obavezno mekim puterom, margarin-ne. Nikako.

Ovo je jedna od takvih.  Posebnom je čini ukus putera.

Za tortu vam je potrebno:

2 kore:

  • 12 jaja
  • 12 kašika brašna
  • 12 kašika mlevenih oraha
  • 24 kašike šećera
  • 12 kašika vode
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 4 jaja
  • 450 g putera
  • 10 kašika šećera
  • sok od 1\2 pomorandže
  • sok od 1\2 limuna
  • 1 kašika ruma
  • 100 g otopljene čokolade

Priprema:

Prave se dve kore, koje se peku u okruglom plehu.

Kada se ispeku dugačkim tankim nožem se prepolove, tako da dobijete četiri kore.

Umutiti 6 belanaca, 6 kašika vode. Kada se dobije čvrst sneg doda se 12 kašika šećera, 6 kašika brašna, 6 kašika oraha i 1\2 praška za pecivo.

Sipati u tepsiju i peći oko 30 min na 250C.

Fil:

Izmutiti tri žunanceta i jedno celo jaje sa šećerom, kada se šećer rastopi dodati puter i mutiti penasto.

Rastopiti čokoladu,i dodati u fil. Dodati rum i sok od pola limuna i pola narandže.

Filovati:

kora-fil-kora-fil-kora-fil -kora pa okolo cele torte premazati fil. Možete posuti preko torte mlevene orahe.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: vojvodjanskakuhinja.blogspot.com