Nekada su se torte pravile, bez raznih današnjih veštačkih dodataka, a bile su podjednako ukusne čak i ukusnije nego danas.
Za tortu je bilo važno, da je napravljena od što više jaja, i domaćih sveže samlevenih oraha... Obavezno mekim puterom, margarin-ne. Nikako.
Ovo je jedna od takvih. Posebnom je čini ukus putera.
Za tortu vam je potrebno:
2 kore:
- 12 jaja
- 12 kašika brašna
- 12 kašika mlevenih oraha
- 24 kašike šećera
- 12 kašika vode
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 4 jaja
- 450 g putera
- 10 kašika šećera
- sok od 1\2 pomorandže
- sok od 1\2 limuna
- 1 kašika ruma
- 100 g otopljene čokolade
Priprema:
Prave se dve kore, koje se peku u okruglom plehu.
Kada se ispeku dugačkim tankim nožem se prepolove, tako da dobijete četiri kore.
Umutiti 6 belanaca, 6 kašika vode. Kada se dobije čvrst sneg doda se 12 kašika šećera, 6 kašika brašna, 6 kašika oraha i 1\2 praška za pecivo.
Sipati u tepsiju i peći oko 30 min na 250C.
Fil:
Izmutiti tri žunanceta i jedno celo jaje sa šećerom, kada se šećer rastopi dodati puter i mutiti penasto.
Rastopiti čokoladu,i dodati u fil. Dodati rum i sok od pola limuna i pola narandže.
Filovati:
kora-fil-kora-fil-kora-fil -kora pa okolo cele torte premazati fil. Možete posuti preko torte mlevene orahe.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus