Čokoladne kore, beli fil i čokoladna glazura su sastojci koji čine ovu tortu savršenom. Priprema nije teška, ali ima nekoliko koraka. Ako ispratite svaki napravićete čokoladnu fantaziju kojoj niko neće moći da odoli. Najmlađi će se najviše radovati.
Sastojci:
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- 180 g šećera
- 100 ml vode, sobne temperature
- 130 g brašna
- 2-3 kašike kakaoa
- 1 kašičica kvasca
- malo konjaka
Za fil:
- 2 jajeta
- 60 g šećera
- 100 g kondezovanog mleka
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike brašna
- 250 g mleka
- 250 g putera
Još:
- 3 kašike kakaoa
- 3 kašike šećera
- 3 kašike pavlake
- 50 g putera
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa belanca umutite sa šećerom (100 g) i prstohvatom soli. Žumanca umutite isto sa šećerom (80 g), pa dodajte vodu i nastavite da mutite. Zatim sjedinite obe smese, pa dodajte brašno, kvasac, i kakao. Kada sjedinite sipajte u kalup obložen pek papirom i ivice obložite i sipajte smesu, pa pecite na 180°C nekih 35 minuta.
Za fil: Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte kondezovano mleko i vanilin šećer. Sve lepo promešajte, pa dodajte brašno i mleko. Kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Pokrijte i ohladite. Dodajte puter i umutite.
Biskvite presecite na pola i prelijte sa konjakom. Poređajte u kalup biskvite, fil, pa drugi deo biskvite. Pokrijte providnom folijom, pa ostavite u frižideru nekih 6 sati. Pomešajte sastojke za glazuru, zajedno otopite i onda prelijte tortu.
Izvor: stvarukusa.rs
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Prijavite se za „Lepa&Srećna“ konferenciju „Zdravlje žena Srbije“! Saznajte sve o prevenciji i lečenju raka dojke
Najbrža čokoladna plazma torta za sve prilike
Rum kasato slavski kolači koji se ne peku