Najpoznatija mađarska torta je Doboš torta, koja je prvi put napravljena za mađarsku državnu izložbu 1885. godine. Recept je osmislio kuvar i poslastičar Jožef C. Doboš. Zahvaljujući torti, koja je na izložbi postigla izuzetan uspeh, gospodin Doboš je postao svetski poznat. Originalna Doboš torta postala je stvar prestiža u tadašnje vreme, a među konkurencijim kružilo je čak 120 kopija recepta. Naravno, nijedan nije bio ni blizu originalu. Na iznenađenje mnogih Doboš je lično 1906. godine objavio pravi recept nakon što se povukao iz javnog života. U nastavku teksta pročitajte kako možete da napravite čuvenu Doboš tortu, koja ne samo da nije komplikovana, nego je i kombinacija sastojaka prosto savšrena. Niko ne može da odoli mekanoj kori i čokoladnom filu, kao i glazuri od šećera. Glazura od prženog šećera, koja je postala znak raspoznavanja ove torte, imala je i posebnu namenu, a trebala je da spreči isušivanje torte i time joj produži vek trajanja.
- Sastojci:
- Za kore:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- Za fil:
- 4 jajeta
- 150 g šećera
- 150 g čokolade
- 150 g putera
- 1,5 kesica vanilin šećera
- Za glazuru:
- 200 g šećera
- 3 kašike vode
Priprema:
Odvojite belanca i žumanca, pa kratko umutite belanca. Zatim im dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst šne. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Sipajte smesu u tankom sloju u okrugli pleh obložen pek papirom. Pecite je u rerni na 200°C oko 20 minuta. Zatim izvadite i pecite dok ne utrošite svu smesu. Treba da dobijete 5-6 kora. Jednostavnije je da koristite pleh od rerne koji ste obložili pek papirom. Ispecite koru i isecite je na 3 dela. Ako vam je ostalo smese ispecite još jednu koru i isecite je na 3 dela.
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa kuvajte na pari dok ne krene da ključa i ostavite nakon ključanja još 10 minuta. Zatim dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi, pa dodajte vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se stegne. Preko kore mažite hladan fil i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Zatim premažite celu tortu filom. Upržite šećer sa vodom na laganoj vatri, ali vodite računa da šećer ne pregori. Sipajte preko torte. Dok je glazura još vruća, zasecite vrelim nožem. Ukrasite po želji.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem