Veruje se da je Širli Templ torta dobila ime po čuvenoj glumici. Ova neodoljiva poslastica sa korama prepunim lešnika i filom od čokolade je apsolutno savršena, a ovaj starinski recept se nalazi čak i u Patinom kuvaru. Ako ste ljubitelj čokoladnih torti, onda vam savetujemo da obavezno napravite ovu.
- Sastojci:
- Za koru:
- 7 jaja
- 140 g šećera
- 100 g čokolade
- 140 g mlevenih lešnika
- Za fil:
- 4 jajeta
- 130 g šećera
- 150 g čokolade
- 200 g putera
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca penasto umutite sa šećerom. Čokoladu istopite, pa dodajte u žumanca, kao i mlevene lešnike. Dobro umutite da se sastojci sjedine. Nakon toga belanca umutite u čvrst šne, pa dodajte u žumanca i lagano mešajte. Sipajte smesu u okrugli kalup koji ste premazali uljem ili obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Izvadite da se kora ohladi.
Penasto mikserom umutite jaja sa šećerom, pa kratko kuvajte na pari. Povremeno promešajte, pa posle 10 minuta dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne otopi i dok se sastojci ne sjedine. Sve vreme mešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa ohladite u frižideru. Penasto umutite puter sobne temeprature, pa dodajte u ohlađeni fil i sjedinite mikserom. Isecite kore na 2 ili 3 jednaka dela, pa nafilujte jednu koru, preko stavite drugu, opet fil, pa treću koru. Premažite celu tortu filom.
Napomena: Nemojte predugo da mutite jer će fil postati svetliji i mekši.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus