Saher torta je čokoladna poslastica koja je nastala u Austriji, a koju obožava ceo svet. Recept je osmislio poslastičar Franc Saher 1832. godine u Beču, za kneza Klemensa fon Meterniha. Ovo je jedna od najpoznatijih torti, a sastoji se od meke čokoladne kore koja se premazuje džemom, a onda i preliva čokoladnom glazurom. U nastavku teksta pročitajte originalni recept koji je objavio Saher hotel. Nisu otkrivene sve tajne, ali ovo je najpribližiniji recept za čuvenu tortu. 

  • Sastojci: 
  • Za koru: 
  • 100 g šećera u prahu 
  • 150 g neslanog putera
  • 6 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 100 g šećera
  • 140 g brašna 
  • 300 g džema od kajsije 
  • Za glazuru: 
  • 125 ml vode 
  • 200 g šećera 
  • 150 g tamne čokolade 

Priprema: 

Odvojite žumanca i belanca. U posudi umutite puter sobne temeprature, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim postepeno dodajte žumanca i sjedinite mikserom. Sipajte vanilu i istopljenu čokoladu, pa sve lepo sjedinite špatulom. Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Dobijeni šne dodajte u smesu sa čokoladom i lagano umešajte. Na kraju dodajte i prosejano brašno i lepo promešajte. Okrugli kalup nauljite, pa sipajte dobijenu smesu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40-45 minuta. Izvadite tortu iz kalupa na pek papir i ostavite da se hladi nekih sat vremena. Isecite vrh kore, samo malo, tek toliko da je zagladite. Presecite koru na 2 jednaka dela. Stavite jednu koru na tacnu i premažite džemom, pa preko stavite drugu koru i opet premažite džemom, ali sada celu tortu premažite. Stavite u frižider preko noći. Šećer i vodu stavite da proključa, a zatim dodajte čokoladu i otopite. Sipajte glazuru preko torta i zagladite. 

Izvor: Stvar ukusa