Saher torta je čokoladna poslastica koja je nastala u Austriji, a koju obožava ceo svet. Recept je osmislio poslastičar Franc Saher 1832. godine u Beču, za kneza Klemensa fon Meterniha. Ovo je jedna od najpoznatijih torti, a sastoji se od meke čokoladne kore koja se premazuje džemom, a onda i preliva čokoladnom glazurom. U nastavku teksta pročitajte originalni recept koji je objavio Saher hotel. Nisu otkrivene sve tajne, ali ovo je najpribližiniji recept za čuvenu tortu.
- Sastojci:
- Za koru:
- 100 g šećera u prahu
- 150 g neslanog putera
- 6 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g šećera
- 140 g brašna
- 300 g džema od kajsije
- Za glazuru:
- 125 ml vode
- 200 g šećera
- 150 g tamne čokolade
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca. U posudi umutite puter sobne temeprature, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim postepeno dodajte žumanca i sjedinite mikserom. Sipajte vanilu i istopljenu čokoladu, pa sve lepo sjedinite špatulom. Umutite belanca sa šećerom u čvrst šne. Dobijeni šne dodajte u smesu sa čokoladom i lagano umešajte. Na kraju dodajte i prosejano brašno i lepo promešajte. Okrugli kalup nauljite, pa sipajte dobijenu smesu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40-45 minuta. Izvadite tortu iz kalupa na pek papir i ostavite da se hladi nekih sat vremena. Isecite vrh kore, samo malo, tek toliko da je zagladite. Presecite koru na 2 jednaka dela. Stavite jednu koru na tacnu i premažite džemom, pa preko stavite drugu koru i opet premažite džemom, ali sada celu tortu premažite. Stavite u frižider preko noći. Šećer i vodu stavite da proključa, a zatim dodajte čokoladu i otopite. Sipajte glazuru preko torta i zagladite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem