Baron torta spada u prave kraljevske poslastice. Priuštite sebi užitak pred kraj radne nedelje desertom bogatog i raskošnog ukusa. Sa tortom od čokolade i malina nema greške, nećete ni primetiti koliko parčadi ste pojeli jer prosto niko ne može da stane na jednom.
- Sastojci:
- Za 1 koru:
- 3 belanceta
- prstohvat soli
- 75 g šećera
- 15 g kakaoa
- 15 g mlevenih oraha
- Za čokoladni fil:
- 12 žumanaca
- 250 g šećera
- 40 g čokoladnog pudinga
- 50 g kakaoa
- 400 ml mleka
- 200 g čokolade za kuvanje
- 180 g putera
- Za fil od malina:
- 400 g malina
- 120 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 40 g pudinga od jagode
- 5 g želatina
- 300 ml vode
- Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 150 g putera
Priprema:
Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer i mikserom sjedinite u čvrst šne. U smesu dodajte kakao, so i mlevene orahe, pa lagano umešajte sastojke. Izlijte smesu u kalup obložen pek papirom i pecite 10-15 minuta na 180°C. Koru ostavite da se ohladi sa pek papirom. Od iste količine sastojaka i na isti način napravite još 3 kore. Dok se kore hlade, počnite sa pravljenjem čokoladnog fila. U šerpi penasto umutite žumanca sa šećerom, kakaom i 200 ml mleka. Vodite računa da ne ostanu grudvice, pa postepeno sipajte i ostatak mleka. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Dodajte izlomljenu čokoladu i puter sobne temeprature, pa mešajte dok se čokolada i puter ne otope. Ohladite fil sa sobnoj temepraturi, pa stavite u frižider prekrivenog prozirnom folijom. Ohlađeni fil umutite mikeserom. U šerpu stavite maline, 100 ml vode, šećer, vanilin šećer, sve promešajte, pa kuvajte dok ne provri. Nakon toga, ostavite još 5 minuta da se kuva na nižoj temperaturi. U odvojenoj posudi, pomešajte želatin sa 100 ml vode, pa ostavite da nabubri. Kašiku smese sa malinama ubacite u smesu sa želatinom, promešajte, pa sve zajedno vratite u šerpu. Na kraju dodajte puding od jagode koji ste razmutili u 100 ml vode, promešajte, pa prokuvajte sve sastojke još koji minut. Ostavite fil da se ohladi, ali samo dok ne postane mlak, pa ga podelite na tri jednaka dela. Počnite sa ređanjem kora i filova, tako što ćete prvo skinuti pek papir sa kora. Potom prvu koru ubacite u odgovarajući kalup za tortu, ravnomerno rasporedite i poravnajte trećinu čokoladnog fila, trećinu fila od malina, pa nanesite drugu koru. Ređajte dok ne potrošite sve sastojke. Poslednji sloj treba da bude kora. Ostavite da se stegne preko noći u frižideru. Otopite na pari čokoladu za kuvanje sa puterom, pa nanesite glazuru.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem