Toliko mekana i ukusna torta da joj nećete odoleti. Pravi se tako što ređate kore, pa red fila - nikad prostije. Ono što je zanimljivo je da se ove kore prave od meda i da se peku samo 5 minuta. U fil umesto kondezovanog mleka možete dodati nešto po vašem ukusu. Poslužite je na proslavama ili u krugu porodice.
Sastojci:
Za testo:
- 4 jajeta
- 1 čaša šećera
- 100 g med
- 100 g puter
- 1 kašičica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1,5 čaša brašna
Za fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 100 ml kondezovanog mleka
Priprema:
Otopite med, pa dodajte sodu bikarbonu i promešajte. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne dobije braonkastu boju. Zatim dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Jaja umutite sa šećerom i prstohvatom soli. Zatim dodajte smesu sa medom i promešajte, pa sipajte brašno. Kada sve sjedinite podelite smesu na 2 jednaka dela. Sipajte prvi deo na pleh obložen pek papirom. Smesa neka bude u obliku pravougaonika. Pecite na 170°C nekih 5-6 minuta. Isto uradite i sa drugim delom smese. Dobro umutite slatku pavlaku i kondezovano mleko. Korice isecite da dobijete pravilan pravougaonik, pa svaki isecite na 2 jednaka dela. Slažite koru, fil i tako dok ne utrošite, pa premažite filom celu tortu. Onu koru koju ste isekli stavite u blender i usitnite, pa sa njom ukrasite tortu. Stavite u frižider na 2 sada ili preko noći.
Izvor: stvarukusa.rs