Čokoladna torta je klasična poslastica koju možemo videti na trpezi različitih proslava, od rođendana, preko godišnjica do slava. Recept koji vam donosimo u nastavku je zdrava alternativa teškim čokoladnim tortama, ali ne brinite, ispuniće vaša očekivanja.
Sastojci
Za koru:
- šoljica ovsenih pahuljica
- 1/2 šoljice kokosovog brašna
- 1/3 šoljice kakaa
- kašičica praška za pecivo
- 2 kašike mlevenih lanenih semenki
- 1/2 šoljice rendane tamne čokolade
- 1/2 šoljice jogurta
- 3 jaja
- 1/3 šoljice javorovog sirupa ili meda
Za fil:
- 170 g punomasnog kremastog sira
- 2 šoljice jogurta
- 3 kašike javorovog sirupa
- 1/2 kašičice meda
Priprema:
Najpre zagrejte rernu na 180 stepeni i premažite uljem kalup za tortu. Pomešajte ovsene pahuljice, kokos, kakao prah, prašak za pecivo, laneno seme i čokoladu u blenderu i umutite. Zatim dodajte jogurt, jaja, javorov sirup i mutite još 30 sekundi.
Sipajte testo u pripremljenu posudu za pečenje (testo će biti tanko) i pecite 30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu testa ne izađe čista. Potpuno ohladite koru. Kada se ohladi premažite je filom i stavite u frižider na nekoliko sati.
Priprema fila: Sve sastojke pomešati pa umutitit mikserom. Kada se testo ohladi stavte fil i pospite tortu je kokosom i mrvicama čokolade.