Markiza je starinska srpska torta koja se često služila na proslavama. Obožavaju je sve generacije, a pravi se od piškota i čokoladnog fila. U originalnom receptu jaja se nisu kuvala, ali danas se ne zna poreklo, pa je bolje ako se žumanca kratko kuvaju na pari. Takođe, u novijim receptima za markizu jaja možete da zamenite slatkom pavlakom. Iz sastojaka tada izbacite jaja, šećer i puter, a umutite 200 ml slatke pavlake sa 80 g šećera u prahu i pomešajte sa istopljenom čokoladom.
- Sastojci:
- 300 g piškota
- 200 ml mleka
- 5 jaja
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 250 g putera
- 250 g crne čokolade
Priprema:
Odvojite žumanca i belanaca, pa žumanca umutite penasto sa šećerom. Kratko ih kuvajte na pari, svega 2-3 minuta, uz neprestano mešanje, pa dodajte puter sobne temeprature koji ste prethodno umutili. Belanca umutite u čvrst šne sa prstohvatom soli. Čokoladu otopite na pari. Zatim u žumanca dodajte istopljenu čokoladu i promašajte, pa lagano umešajte i šne od belanaca. Na tacnu stavite kalup i poređajte po dnu i ivici piškote koje ste umočili u mleko. Preko sipajte pripremljeni fil i rasporedite, pa ohladite u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE