Markiza torta je jedna od najpoznatijih i u Jugoslaviji se često spremala. Ovo je torta koju svaka domaćica među prvima nauči da sprema, jer je neverovatno jednostavna. Fil se nije kuvao, a kako se koristi keks, nije bilo potrebe ni za pečenjem. Markizu obožavaju deca jer se sastoji od čokoladnog fila i piškota, pa se često posluživala i kao rođendanska torta. Mi vam predlažemo da isprobate novogodišnju markizu koja se pravi bez jaja i to od 2 fila, crnog i belog. Na kraju je ukrasite brusnicama i nanom kako bi što više podsećala na novogodišnje praznike. 

  • Sastojci:
  • 300 g piškota 
  • 200 ml mleka 
  • Za fil:
  • 600 ml slatke pavlake
  • 150 g šećera u prahu 
  • 1 kašičica ekstrkata vanile 
  • 400 g krem sira (može i maskaropone) 
  • 100 g nutele 
  • brusnice 
  • nana

Priprema:
Slatku pavlaku umutite, pa dodajte u posudu u kojoj ste umutili krem sir sa prah šećerom i vanilom. Lagano sjedinite, pa podelite smesu na 2 jednaka dela. U jedna deo sipajte nutelu i promešajte. Sipajte kese u šprica za kolače. U okrugli kalup poređajte piškote koje ste umočili u mleko (po dnu i ivicama). Zatim u krug, po ivici, sipajte beli fil. Unutar tog kruga sipajte crni fil isto kao beli, zatim opet beli i crni (pogledajte slike). Ponovite opet, samo sada počnite sa crnim filom u krug preko belog. Tako uradite dok ne potrošite (ostavite malo od oba fila za ukrašavanje), a poslednji sloj treba da bude čokoladni ceo i poravnajte. Stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite kao da pravite puslice i na par mesta stavite brusnice i nanu. 

U galeriji pogledajte kako se maže fil:

Printscreen/YT/ Cookrate - Cakes Novogodišnja markiza

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE