Čokoladna sladoled torta po receptu Marte Stjuart

Čokoladna sladoled torta je vrlo komplikovana za pripremu, ali atraktivna i ukusna.

Print screen / You Tube / marthastewart.com

Sastojci:

Za patišpanj:

  • puter, za podmazivanje
  • 100 g nezaslađenog kakao praha
  • 200 g višenamenskog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 ½ kašičice sode bikarbone
  • ¾ kašičice praška za pecivo
  • ¾ kašičice soli
  • 2 velika jajeta, sobne temperature
  • 95 g mlaćenice, sobne temperature
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
  • 95 ml tople vode

Za ganaš od bele čokolade:

  • 340 g bele čokolade, seckane
  • 125 ml slatke pavlake

Za fil i preliv:

  • 2 litre čokoladnog sladoleda, omekšanog
  • Blago zaslađen šlag i strugotine od mlečne čokolade, za serviranje

Recept za čokoladnu sladoled tortu:

Za čokoladnu sladoled tortu zagrejte rernu i pripremite kalupe za torte. Zagrejte rernu na 176 stepeni. Namažite maslacem okrugli kalup za tortu i obložite ga papirom za pečenje i premažite i njega maslacem. Pospite kakaom. Ponovite proces sa četvrtastim kalupom.
Mikserom umutite kakao, brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so na maloj brzini dok se ne sjedine. Dodajte jaja, mlaćenicu, ulje i vanilu i mutite mikserom da se sjedine. Dodajte vodu; povećajte brzinu na srednju i mutite mikserom dok smesa ne postane glatka, oko 3 minuta.

Prebacite 125 g testa u pripremljenu okruglu tepsiju, a preostalo testo u pripremljenu četvrtastu tepsiju, ravnomerno rasporedite oba testa pomoću lopatice. Pecite 12 do 14 minuta. Prebacite tepsije na rešetke i ostavite da se ohlade 15 minuta. Preokrenite kolače iz tiganja; ponovo okrenite na rešetke i ostavite da se potpuno ohlade.

Napravite ganaš od bele čokolade. Stavite čokoladu u posudu. Zagrejte slatku pavlaku u malom tiganju na srednjoj temperaturi pa prelijte čokoladu. Pustite da odstoji 3 minuta. Lagano mešajte lopaticom dok se potpuno ne sjedini. Pokrijte i stavite u frižider dok se ne stegne, ali još uvek može da se maže, oko 1 sat.

Isecite četvrtasti patišpanj na četiri dela i namažite ga ganašom. Svaki premazani deo patišpšanja poređajte jedan preko drugog, uvijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 30 minuta. Kada se ohladi, isecite tortu na pola, pa svak polovinu na pet traka odnosno delova. Svaku od tih traka poređajte u okruglu tepsiju. A na dno tepsije prvo stavite pečeni okrugli patišpanj. Trake isečene torte rešajte u krug preko patišpanja pored ivice tepsije.
Rasporedite sladoled po praznoj sredini i zamrznite, a zatim rasporedite sladoled preko torte, pokrijte i zamrznite preko noći. Izvadite tortu iz kalupa i premažite šlagom.
Neposredno pre serviranja, izvadite tortu iz zamrzivača; otključajte pleh, izvadite tortu i na vrh stavite šlag i čokoladne strugotine. Možda ćete želeti da napravite i čokoladnu sladoled tortu koja se lako pravi.

Pročitajte i najbolji recept za sladoled tortu sa čokoladom, vanilom i keksom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Najbrža čokoladna torta  instagram/cookistwow

StvarUkusa