Najlepša torta sa kafom i čokoladom

Ova torta je savršena za ljubitelje kafe i čokolade, a možete da je pravite i za slavu.

prt scr / yt / ПРОСТОРЕЦЕПТ

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 5 žumanca
  • 5 belanaca
  • 180 g šećera
  • 110 g brašna
  • 40 g kakaoa
  • 10 g skroba
  • 10 g vanilinog šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za krem:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 200 g kisele pavlake
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 2 kašičice instant kafe
  • 2 kašičice vode
  • 10 g vanilin šećera
  • 150 ml zaslađene kafe

Za glazuru:

  • 150 ml mleka
  • 110 g šećera
  • 40 g kakaoa
  • 70 g putera

Pogledajte kako se pravi: 

Recept za najlepšu tortu sa kafom i čokoladom:

Za ovu tortu prvo napravite patišpanj. Belanca dobro umutite mikserom sa dve kašike šećera uzete od ukupne količine. Pena treba da bude gusta i čvrsta. U žumanca dodajte preostali šećer i vanilin šećer i dobro umutite. Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i skrob. Sipajte u žumanca i umutite mikserom. Testo će biti gusto. Dodajte belanca u tri faze, svaki put dobro mešajući kašikom. Prebacite testo u kalup, nema potrebe da ga podmazujete. Pecite čokoladni biskvit na 180 C oko 40-50 minuta. Čačkalica treba da bude suva.

Pustite da se patišpanj potpuno ohladi, pa ga umotajte u foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 8-10 sati. Isecite ga tako što ćete da odsečete površinu, horizontalno. Taj deo izblendirajte i osušite u tiganju. Patišpanj isecite horizontalno na tri sloja. Za krem unapred pripremite kiselu pavlaku - mora da se ubaci u sito sa gazom i ostavi u frižideru preko noći, da se ocedi višak surutke. I slatka pavlaka i kisela treba da budu dobro ohlađene.

Prelijte instant kafu sa 2 kašičice vode i dobro promešajte. Da biste natopili tortu, skuvajte šoljicu sveže zaslađene kafe. Sipajte krem u činiju, dodajte pavlaku i umutite mikserom, počevši od male brzine. Na pola mućenja dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. I na kraju umutite dok se ne formira gusta, stabilna krema. Odvojite malo kreme za dekoraciju. U preostali deo dodajte rastvorenu kafu i mešajte mikserom na maloj brzini. Potom stavite jedan patišpanj na tanjir i potopite ga sa malo kafe. Stavite polovinu krema preko patišpanja i izravnajte.

Zatim ponovo stavite sloj patišpanja i prelijte ga kafom pa premažite preostalim kremom i završite natopljenim slojem patišpanja. Stavite tortu u frižider na 2-3 sata. Za glazuru pomešajte mleko, kakao i šećer u šerpi. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje 3-4 minuta posle ključanja. Dodajte puter i promešajte. Pokrijte njime celu tortu. Stranice torte pospite mrvicama keksa. Od ostavljenog krema napravite rozete. Ukrasite zrnima kafe. Možda ćete želeti da napravite i čoko moko tortu za sve prilike.

Pročitajte kako da napravite i najbolju čokoladnu tortu sa višnjama

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Torta  TikTok/_fromtheground

StvarUkusa