Sastojci:
Za patišpanj:
- 5 žumanca
- 5 belanaca
- 180 g šećera
- 110 g brašna
- 40 g kakaoa
- 10 g skroba
- 10 g vanilinog šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
Za krem:
- 400 ml slatke pavlake
- 200 g kisele pavlake
- 6 kašika šećera u prahu
- 2 kašičice instant kafe
- 2 kašičice vode
- 10 g vanilin šećera
- 150 ml zaslađene kafe
Za glazuru:
- 150 ml mleka
- 110 g šećera
- 40 g kakaoa
- 70 g putera
Pogledajte kako se pravi:
Recept za najlepšu tortu sa kafom i čokoladom:
Za ovu tortu prvo napravite patišpanj. Belanca dobro umutite mikserom sa dve kašike šećera uzete od ukupne količine. Pena treba da bude gusta i čvrsta. U žumanca dodajte preostali šećer i vanilin šećer i dobro umutite. Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i skrob. Sipajte u žumanca i umutite mikserom. Testo će biti gusto. Dodajte belanca u tri faze, svaki put dobro mešajući kašikom. Prebacite testo u kalup, nema potrebe da ga podmazujete. Pecite čokoladni biskvit na 180 C oko 40-50 minuta. Čačkalica treba da bude suva.
Pustite da se patišpanj potpuno ohladi, pa ga umotajte u foliju i ostavite na sobnoj temperaturi 8-10 sati. Isecite ga tako što ćete da odsečete površinu, horizontalno. Taj deo izblendirajte i osušite u tiganju. Patišpanj isecite horizontalno na tri sloja. Za krem unapred pripremite kiselu pavlaku - mora da se ubaci u sito sa gazom i ostavi u frižideru preko noći, da se ocedi višak surutke. I slatka pavlaka i kisela treba da budu dobro ohlađene.
Prelijte instant kafu sa 2 kašičice vode i dobro promešajte. Da biste natopili tortu, skuvajte šoljicu sveže zaslađene kafe. Sipajte krem u činiju, dodajte pavlaku i umutite mikserom, počevši od male brzine. Na pola mućenja dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. I na kraju umutite dok se ne formira gusta, stabilna krema. Odvojite malo kreme za dekoraciju. U preostali deo dodajte rastvorenu kafu i mešajte mikserom na maloj brzini. Potom stavite jedan patišpanj na tanjir i potopite ga sa malo kafe. Stavite polovinu krema preko patišpanja i izravnajte.
Zatim ponovo stavite sloj patišpanja i prelijte ga kafom pa premažite preostalim kremom i završite natopljenim slojem patišpanja. Stavite tortu u frižider na 2-3 sata. Za glazuru pomešajte mleko, kakao i šećer u šerpi. Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje 3-4 minuta posle ključanja. Dodajte puter i promešajte. Pokrijte njime celu tortu. Stranice torte pospite mrvicama keksa. Od ostavljenog krema napravite rozete. Ukrasite zrnima kafe. Možda ćete želeti da napravite i čoko moko tortu za sve prilike.
Pročitajte kako da napravite i najbolju čokoladnu tortu sa višnjama
BONUS VIDEO
StvarUkusa