Sastojci:
Za kore (4 sloja):
- 12 belanaca
- 300 g šećera
- 60 g kakaoa
- 60 g mlevenih badema
Za čokoladni krem:
- 12 žumanaca
- 250 g šećera
- 50 g kakaoa
- 40 g čokoladnog pudinga u prahu
- 400 ml mleka
- 200 g tamne čokolade, iseckane
- 180 g neslanog putera, omekšalog
Za fil od malina:
- 400 g smrznutih malina
- 130 g šećera
- 40 g pudinga od maline ili vanile
- 5 g želatina u prahu
- 300 ml vode
Za čokoladnu glazuru:
- 120 g tamne čokolade
- 125 g neslanog putera
Kako se pravi torta:
Svi znamo da je spoj čokolade i malina pun pogodak, a upravo su to 2 glavna sastojka ove savršene torte. Baron torta je odavno postala klasik na našim prostorima, a neodoljiva kombinacija mekanih kora, čokoladnog i voćnog fila je čine prosto savšrenom.
Kore: Zagrejte rernu na 180°C. Za svaku koru, umutite 3 belanca dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte 75 g šećera i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U smesu dodajte 15 g prosejanog kakao praha i 15 g mlevenih badema. Lagano umešajte špatulom dok se sastojci ne sjedine. Sipajte smesu u okrugli kalup obložen pek papirom. Pecite 18-20 minuta. Ponovite postupak za preostale tri kore.
Čokoladni krem: U šerpi pomešajte žumanca, šećer, kakao i puding prah. Dodajte oko 100 ml mleka i mešajte dok smesa ne postane glatka. Zatim dodajte preostalo mleko. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne. Smanjite vatru i kuvajte još 2-3 minuta. Sklonite sa vatre. Dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite da se smesa ohladi na sobnoj temperaturi. U ohlađenu smesu postepeno dodajte omekšali puter, muteći mikserom dok ne dobijete gladak krem.
Fil od malina: U šerpi pomešajte smrznute maline i šećer. Kuvajte na srednjoj vatri dok maline ne puste sok i šećer se ne otopi. U 100 ml vode razmutite puding prah i želatin. Dodajte u smesu od malina i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
Čokoladna glazura: Na pari ili u mikrotalasnoj otopite čokoladu i puter dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite da se malo prohladi pre upotrebe.
Ređanje torte: Na tacnu stavite prvu koru. Premažite je trećinom čokoladnog krema, zatim nanesite polovinu fila od malina. Ponavljajte postupak sa preostalim korama, kremom i filom, završavajući sa korom na vrhu. Prelijte tortu čokoladnom glazurom, ravnomerno je raspoređujući po površini i stranama torte. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati ili preko noći da se stegne pre serviranja.
Bonus video