Recept za najbolju čokoladnu tortu iz 1860. godine

Zaboravljena čokoladna torta iz 1860. godine otkriva kako su nekada jednostavni sastojci stvarali raskošne ukuse koji traju do danas.
Recept za najbolju čokoladnu tortu iz 1860. godine Foto: Printscreen/Youtube/Einfache Rezepte

Sastojci:

Za testo:

  • 150 g putera
  • 100 g čokolade
  • 4 jajeta
  • 120 g šećera
  • 120 g brašna (tip 1050)
  • 1 kašičica cimeta
  • 20 g kakaoa
  • 80 g seckanih oraha
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za punjenje:

  • 200 g džema od kajsija

Za glazuru:

  • 100 ml slatke pavlake 
  • 100 g čokolade

Priprema:

Ova torta potiče iz vremena kada su se kolači pravili srcem, bez miksera, sa toplim džemom i mirisom cimeta u svakoj pori. Stari recept iz 1860. godine otkriva rustičan šarm – bogata čokolada, orasi i sloj džema od kajsija daju joj dubinu i raskoš kakvu danas retko nalazimo.

Savet:

Koristite domaći džem od kajsija, ako možete – njegova kiselkastost savršeno balansira slatkoću čokolade i dubinu kakaoa.

Rastopite puter i čokoladu na tihoj vatri ili na pari, pa ostavite da se prohladi. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte prohlađenu čokoladnu smesu, promešajte da se sjedini. Ubacite brašno, cimet, kakao, sodu bikarbonu i seckane orahe, pa sve lagano promešajte špatulom. Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut kalup. Pecite na 180°C oko 25 minuta, proverite čačkalicom – treba da izađe suva.

Kada se torta ohladi, presecite je na dva dela i premažite džemom od kajsije. Zagrejte pavlaku do vrenja, sklonite sa vatre, dodajte čokoladu i mešajte dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu glazurom i ostavite da se stegne.

Jednom kada ovu tortu iznesete na sto, tražiće se parče više i sledeći put.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Najbrža čokoladna torta Izvor: instagram/cookistwow