Medovik torta sa višnjama

Medovik torta sa višnjama je jednostavna, a bogata poslastica sa dve medene kore, laganim kremom i sočnim voćnim slojem.
Medovik torta sa višnjama Foto: Printscreen/Youtube/ Ольга Матвей

Sastojci:

Za kore:

  • 4 jajeta
  • pola kašičice soli
  • 180 g šećera
  • 2 kašike meda
  • 190 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za krem:

  • 400 g kisele pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • gustin

Ostalo:

  • 400 g višanja (svežih ili zamrznutih, oceđenih)

Za dekoraciju:

  • Mrvljeni deo kore (odsečeni rubovi ili tanak ostatak) ili malo mlevenog keksa

Priprema:

Ova torta spaja nežne kore s medom, osvežavajući krem i višnje koje joj daju posebnu voćnu notu. Nema maslaca ni jake slatkoće – savršeno balansirana, lagana i idealna i za obične i svečane prilike. Pravi se brzo, a ostavlja utisak.

Savet:

Za najbolji rezultat ostavite tortu da prenoći u frižideru – kore će upiti vlagu iz krema i postati mekane i sočne.

Umutite jaja sa šećerom i solju dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte med i kratko umutite da se sjedini. Umešajte prosejano brašno s praškom za pecivo i sjedinite špatulom. Testo podelite na 2 dela i ispecite dve kore u kalupu 20–22 cm, u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C, 12–15 minuta.

Ohladite kore. Po želji poravnajte vrhove, a ostatke sačuvajte za dekoraciju.

Umutite pavlaku sa šećerom u prahu i gustinom dok ne dobijete čvrst i gladak krem. Višnje možete staviti direktno oceđene ili ih kratko prokuvati sa kašikom šećera i kašičicom gustina da dobijete gušći sloj.

Na prvu koru nanesite polovinu krema, rasporedite višnje, pa poklopite drugom korom. Premažite celu tortu ostatkom krema i obložite stranice mrvicama od kore. Ostavite tortu u frižideru minimum 4 sata, idealno preko noći.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Pita torta sa višnjama  Izvor: Instagram/yuliia.senych