PAŠTETA OD PASULJA: Odlična je kao namaz, ali i predjelo za sve posne slave

Recept za posnu paštetu od pasulja svaka domaćica treba da ima u svom kuvaru.

Bakina i dekina kuhinja

Domaće paštete su zdravije, ali i bogatijeg ukusa od kupovnih. Pored pileće, možete da napravite odličnu posnu paštetu od pasulja koju možete da mažete na vruć hleb, ali i da služite kao predjelo na svim posnim slavama. 

Pasulj je omiljeno srpsko jelo, bilo da je prebranac ili kuvani, zato verujemo da će vam se i pašteta dopasti. 

Sastojci:

  • 500-600 g pasulja
  • 1 veći crni luk
  • 3-4 čena belog luka
  • lovorov list
  • 2 suve paprike
  • mlevena crvena i tucana paprika
  • biber u zrnu

Priprema:

Pasulj dobro operite i sipajte malo vode da provri. Ocedite i operite u hladnoj vodi. Nalijte vodom, pa iseckajte crni luk i stavite u pasulj, dodajte začine i 1 kašiku maslinovog ulja. Skuvajte pasulj, a zatim napravite paštetu od njega u blenderu ili štapnim mikserom. 

Propržite seckan beli luk i kašičicu brašna po potrebi, pa kad luk dobije krem boju dodajte mlevenu i tucanu papriku i odmah prelijte preko pasulja. Posolite i pobiberite i dobro promešajte. Sipajte u činije za serviranje. 

U čist tiganj sipajte malo ulja, pa kad se malo zagreje stavite ravnu kašičicu mlevene crvene paprike i sa tim prelijte pasulj. Pazite da paprika ne pocrni i ne izgori već da ostane lepo crvena. 

Izvor: bakinaidekinakuhinja