Brauni je nastao u Sjedinjenim Državama krajem 19. veka i tamo popularizovan tokom prve polovine 20. veka. To su čokoladni kolačići koji se najčešće serviraju uz kuglu sladoleda, bobičasto voće, prelivene šlagom ili uz šolju mleka. Veoma su popularna poslastica i u restoranima, a evo kako da ih napravite kod kuće.
Sastojci:
- 250 g crne čokolade
- 250 g putera
- 4 jajeta
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- 150-200 g oraha
Priprema:
U šerpici istopite čokoladu i puter i stavite sa strane da se prohladi dok pripremate ostatak. Zatim mikserom umutite jaja, so, šećer i vanilin šećer, nekih 2-3 min, dok smesa postane svetlo žute boje i udvostruči se. U jaja dodajte, prethodno ohlađenu čokoladu i opet lepo promešajte. Na kraju dodajte brašno kroz sito i pažljivo promešajte i to samo onoliko dok se brašno ne sjedini sa smesom. Može miskerom ali na najmanjoj brzini.
Pleh obložite pek papirom, posipite pečene orahe koje ste prethodno malo usitnili i preko njih sipajte testo. Brauni se peče na 180 stepeni između 25-35 min. Vreme pečenja zavisi od toga da li želite da sredina braunija bude sočnija ili ne. Nemojte peći više od 35 min jer će postati tvrdo i izgubiće suštinu braunija. Brauni bi trebalo potpuno da se ohladi pre nego što ga izvadite iz kalupa, nakon toga secite i servirajte, ide sjajno uz neko crveno voće i domaći preliv od vanile!
Izvor: Slatka domaćica