Pica je specijalitet italijanske kuhinje, najčešće napravljen od tankog, okruglog testa na kome se pored paradajz sosa mogu naći razne vrste sira, mesa, povrća, začina i drugih sastojaka prema ukusu. Inače, ovo jelo se smatra posebno karakterističnim za napolitansku kuhinju.
Danas je pica veoma popularno jelo u svetu, pre svega zbog jeftinih i lako dostupnih sastojaka i jednostavnosti pripreme.
A mi vam donosimo recept za picu koju lako i brzo možete pripremiti u tiganju.
Sastojci:
- 150 g brašna
- 150 g kiselog mleka
- so
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice ulja
I još:
- paradajz pelat
- origano
- kulen ili šunka
- kačkavalj ili mocarela
Priprema:
Prosejte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte so, ulje i kiselo mleko. Umesite glatko testo, po potrebi dodajte još malo brašna. Na pobrašnjenu radnu površinu razvucite testo u krug debljine 1 cm.
Zagrejte ulje u tiganju. Stavite testo i pecite na srednje jačoj temperaturi oko 5 minuta. Tanjir premazite sa malo ulja i pomocu tanjira okrenite testo na drugu stranu.
Gornju stranu testa premažite paradajz pelatom. Pospite origano, pa poređajte sir i kulen. Poklopite i pecite jos 5-6 minuta. Potrebno je da testo porumeni i sa druge strane.
Izvor: Cooking.rs