Bigne su prženo testo koje koje se obično pravi od putera, vode, brašna i jaja i onda se pune nekim kremastim filom (nešto kao princes krofne), a mogu se pripremati i sa kvascem kao što je u ovom receptu i tada se služe kao krofne. Ovakva vrsta slatkog peciva dolazi iz Francuske.
Sastojci:
- 500 g brašna tip 00
- 1 jaje
- 50 g kore od pomorandže
- prstohvat soli
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 60 ml ulja
- 200 ml toplog mleka
Priprema:
Pomešajte 100 ml toplog mleka sa kvascem i šećerom. U drugu posudu sipajte prosejano brašno i so. Promešajte, pa napravite rupu u sredini u koju ćete dodati ulje i jaje. Umutite jaje, pa dodajte ostatak toplog mleka, koricu pomorandže i kvasac. Prvo sjedinite varjačom, pa rukom umestite testo. Pokrijte i stavite da odmori pola sata. Razvucite testo, pa urolajte. Koncem secite tanje krugove, pa pržite u zagrejanom ulju. Na kraju uvaljajte u šećer.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno