Bigne su prženo testo koje koje se obično pravi od putera, vode, brašna i jaja i onda se pune nekim kremastim filom (nešto kao princes krofne), a mogu se pripremati i sa kvascem kao što je u ovom receptu i tada se služe kao krofne. Ovakva vrsta slatkog peciva dolazi iz Francuske.

Sastojci: 

  • 500 g brašna tip 00
  • 1 jaje
  • 50 g kore od pomorandže
  • prstohvat soli
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 60 ml ulja
  • 200 ml toplog mleka

Priprema:

Pomešajte 100 ml toplog mleka sa kvascem i šećerom. U drugu posudu sipajte prosejano brašno i so. Promešajte, pa napravite rupu u sredini u koju ćete dodati ulje i jaje. Umutite jaje, pa dodajte ostatak toplog mleka, koricu pomorandže i kvasac. Prvo sjedinite varjačom, pa rukom umestite testo. Pokrijte i stavite da odmori pola sata. Razvucite testo, pa urolajte. Koncem secite tanje krugove, pa pržite u zagrejanom ulju. Na kraju uvaljajte u šećer.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs