U ISTOČNOJ SRBIJI OVAKO PRAVE PAPRIKAŠ: Čuveni vlaški specijalitet od celog pileta i zaprške koja menja ukus

Vlaški pileći paprikaš je odličan predlog za ručak.

Shutterstock

Kuhinja istočne Srbije je ukusna i pikantna, pa je ovaj kraj poznat kao jedan od najboljih mesta za gastro uživanje. Meso je najzastupljenije u ovdašnjoj kuhinji, posebno roštilj i pečenje, kao i začini i sveže povrće. Ako volite dobro da jedete predlažemo vam da isprobate receptza vlaški paprikaškoji se pravi od celog pileta, začina i papradajz soka. Ono što ovo jelo izdvaja je i zaprška koja se ne pravi standardno, već se u nju dodajte i kiselo mleko. 

  • Sastojci:
  • 1 pile
  • 1 kašika slatke paprike 
  • 2 paprike
  • 400 ml paradajz soka 
  • 1 crni luk
  • 1 kašika začina za piletinu 
  • 1 kašika suvog začina 
  • 2 čena belog luka 
  • Za zapršku: 
  • 100 ml kiselog mleka 
  • 100 ml vode 
  • 1 kašika brašna

Priprema:

Isecite crni i beli luk, pa pripržite u dobro zagrejanoj šerpi. Meso isecite na komade, pa dobro posolite i pobiberite, a onda pospite začinom za piletinu. Lepo sjedinite, pa stavite meso u šerpu i kratko propržite sa obe strane. Zatim sipajte paradajz sos preko i vodu. Dodajte i seckanu papriku, pa posolite, pobiberite, pospite suvim začinom i slatkom paprikom, pa promešajte. Poklopite i kuvajte nekih 45 minuta. U posudi pomešajte brašno, vodu i kiselo mleko. Pazite da ne ostanu grudvice. Sipajte pred kraju u paprikaš, promešajte, pa sklonite sa vatre.  

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE