Sa lepšim vremenom imamo želju za hranom koja je laganija, brzinski spremnjenim jelima i ukusnim supama i čorbama koje osvežavaju i podižu energiju.

Bez obzira na to da li pravite zasitne čorbe sa mesom ili laganije od povrća, ili pak neko varivo, svako jelo treba da ima lepu teksturu, koja se postiže zgušnjavanjem.

Zaprška, iako je najlakši, najbrži i najstariji način zgušnjavanja, ipak nije najzdraviji, a često učini da hrana bude dodatno teška. Srećom, postoje zdravije i dovoljno efikasne varijante, koje će svakom jelu da dodaju tu specijalnu notu koja ga čini posebnim.

Krompir i skrobno povrće

Umesto zaprške, u lonac ubacite jedan krompir. Prepolovite ga, pa ga tako kuvajte s ostalim sastojcima. Kada je gotov, izvadite ga iz lonca, dodajte mu malo tečnosti i pomoću viljuške pretvorite krompir u pire. Ubacite ga ponovo u lonac, kratko kuvajte i fino, gusto varivo biće gotovo i lakše nego ikad. Krompir neće da promeni ukus variva, a u isto vreme će da vam uštedi vreme koje biste potrošili pripremajući zapršku.

Osim krompira, možete da usitnite i drugo povrće, ali zbog skroba koji sadrži, krompir će da vam bude sasvim dovoljan.

Žitarice

Dodavanje žitarica poput ječma i prosa, takođe, će da vam pomogne kod zgušnjavanja. A tajna je u sluzi koju ispuštaju. Osim toga, ujedno će da obogate jelo i da mu dodaju nove nutritivne vrednosti.

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice su dobra alternativa brašnu, jer ne padaju teško na želudac. Usitnite ih, pomešajte sa delom tečnosti iz lonca, a zatim sve zajedno ubacite u lonac. Možete da ubacite i cele ovsene pahuljice koje će da upiju tečnost, ali u tom slučaju će pahuljica da budu vidljive u čorbi.

Izvor: Stvar ukusa