ZA MANJE OD POLA SATA NA VAŠEM STOLU UKUSNA POSLASTICA: Tradicionalni recept za ALVU

Zasucite rukave i pripremite stari, orijentalni slatkiš!

Printscreen/Youtube/Super recepti

Ne sumnjamo da ste već probali alvu, tradicionalni orijentalni slatkiš. Ono što nam se posebno dopada jeste to da se alva pravi bez uključivanja rerne.

Da li ste nekad pomislili da se i sami oprobate u pripremi ovog slatkiša? Recept nije komplikovan, kao što ste pomislili.

Sastojci:

  • 100 g maslaca ili margarina
  • 100 g brašna
  • 100 g šećera
  • 200 ml vode
  • 1 vanilin šećer
  • orasi ili kokos za dekoraciju

Priprema:

U šerpi rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mehurići, smanjite temparaturu i dodajte brašno. Pržite brašno oko 10 minuta, konstantno mešajući, dok ne dobijete nežno smeđu boju. U drugoj šerpi pomešajte vodu i šećer i ostavite da proključa. Kad smesa brašna bude gotova odnosno zlatno smeđe boje sklonite je sa vatre te uz konstantno mešanje prelijte smesom vode i šećera. Ostavite nekoliko minuta da se ohladi i onda uz pomoć kašike oblikujte i vadite komade na tanjir.