ORIGINALNA GRČKA MUSAKA: Tajna je u bešamel prelivu zbog koga će biti ekstra sočna

Grčka musaka oduševiće vas na prvi zalogaj, a u nastavku teksta je originalni recept.

Shutterstock

Razlika između naše čuvene musake s krompirom i one koju spremaju Grci, pre svega je u bešamel sosu, koji ovom tradicionalnom jelu daje poseban šmek.

Da biste uživali u ovom specijalitetu, potrebno je malo više truda, ali rezultat će vas oduševiti. Svi koji su bar jednom letovali u ovoj zemlji znaju koliko je grčka musaka ukusna, a sada možete da je napravite u svom domu po ovom jednostavnom receptu.

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 3 veća krompira
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 paradajz
  • 80 g parmezana
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Za bešamel sos:

  • 600 ml mleka
  • 100 g maslaca
  • 100 g brašna
  • so, biber

Priprema:

Patlidžan nasecite na kolutove debljine oko 1 centimetar, malo ih posolite i ostavite oko 10-ak minuta da puste vodu. Za to vreme luk i beli luk sitno naseckajte, pa ih propržite na maslinovom ulju dok ne zastakle. Nakon toga dodajte meso, posolite i pobiberite i pržite dok ne porumeni. Zatim dodajte paradajz isečen na sitne kockice i sve zajedno dinstaje još nekih 5 minuta. Za bešamel sos, maslac rastopite na srednjoj temperaturi, pa mu dodajte brašno. Sve zajedno dobro izmešajte. Lagano ulivajte mleko, sve vreme mešajući da vam se ne bi stvorile grudvice. Ostavite da sos prokuva, ali vodite računa da ne zagori. Kada ste dobili glatku, kremastu smesu sklonite s vatre. Dodajte malo soli i bibera i još jednom sve izmešajte. U vatrostalnu činiju prvo poređajte patlidžan, zatim krompir, a onda poređajte meso. Odozgo ponovo poređajte red krompira, pa red patlidžana. Sve lepo zalijte bešamelom i odozgo pospite parmezanom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 50 minuta.

Izvor: Stvar ukusa 

*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE