Ove male grčke školjke prave se od jogurt testa i pune bogatim filom od fete, mocarele i začinskog bilja. Hrskave su spolja, a mekane i sočne iznutra. Najlepše ih je poslužiti tople, uz malo meda ili same, kao slani zalogajčići za svaku priliku.
Osnovne informacije
Kuhinja: Grčka
Tip jela: Pita / pecivo
Porcije/Količina: 16 pitica
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme pečenja: 25 minuta
Ukupno vreme: 55 minuta
Težina: Srednje lako
Sastojci:
Za testo:
- 540 g brašna
- 1 šolja maslinovog ulja
- 270 g grčkog jogurta
- 1 jaje
- 1 kašika soka od limuna
- 1/2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 250 g fete, izmrvljenе
- 1 šolja rendane mocarele
- 1/4 šolje jogurta (56 g)
- 1 jaje, blago umućeno
- 1 kašičica origana (sušenog)
- 1/4 šolje sitno seckane nane
- biber po ukusu
Za premaz:
- 1 žumance + 2 kašike mleka
- susam po želji
Priprema:
Napravite testo
U činiji izmešajte brašno, so i šećer. U drugoj posudi sjedinite maslinovo ulje, limunov sok, jogurt i jaje pa dobro umutite. Postepeno dodajte brašno u mokre sastojke i umesite testo, ali nemojte preterano mesiti da ostane mekano. Pokrijte krpom i ostavite da odmori 5–10 minuta.
Pripremite fil
U činiji pomešajte fetu, mocarelu, jogurt i umućeno jaje. Dodajte biber, origano i seckanu nanu pa dobro sjedinite.
Oblikujte školjke
Podelite testo na 2 dela, a zatim svaki deo na 8 manjih. Oblikujte kuglice i svaku razvucite u krug od oko 12 cm. Stavite kašiku fila na sredinu i preklopite u obliku školjke (polumeseca). Pritisnite ivice prstima ili viljuškom da se zatvore.
Premažite i pecite
Poređajte pitice na pleh obložen papirom za pečenje. Umutite žumance sa mlekom, premažite pitice i pospite susamom. Pecite 20–25 minuta na 160°C dok ne dobiju zlatnu boju.
Bonus video