Uskršnji post spada u najstožije, ali ni tada ne morate da se odričete omiljene hrana. Danas za skoro svaku mrsnu namirnicu postoji njena posna zamena, a naš današnji predlog je da naparavite krompir zapečen sa bešamel sosom i biljnim sirom. Toliko je ukusno da ćete uzeti repete, a priprema vam neće oduzeti puno vremena. Poslužite sa sezonskom salatom po želji. 

  • Sastojci: 
  • 1 kg krompira
  • 100 g biljnog sira
  • Za posni bešamel sos:
  • 800 ml posnog mleka (sojino, bademovo, pirinčano)
  • 70 g margarina
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1/3 kašičice bibera
  • 1/3 kašičice muskatnog oraščića

Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove. Kratko kuvajte u ključaloj i posoljenoj vodi, pa procedite. Sipajte mleko u posudu, pa kuvajte i pre nego što krene da vri stavite sa strane. U drugoj šerpi istopite margarin, pa dodajte brašno i pržite 2 minuta, sve vreme mešajte. Zatim sipajte toplo mleko i začine, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U nauljenu tepsiju poređajte krompir, pa bešamel i tako dok ne utrošite sastojke. Poslednji sloj treba da bude bešamel i preko pospite rendani biljni sir. Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE