Uskršnji post spada u najstožije, ali ni tada ne morate da se odričete omiljene hrana. Danas za skoro svaku mrsnu namirnicu postoji njena posna zamena, a naš današnji predlog je da naparavite krompir zapečen sa bešamel sosom i biljnim sirom. Toliko je ukusno da ćete uzeti repete, a priprema vam neće oduzeti puno vremena. Poslužite sa sezonskom salatom po želji.
- Sastojci:
- 1 kg krompira
- 100 g biljnog sira
- Za posni bešamel sos:
- 800 ml posnog mleka (sojino, bademovo, pirinčano)
- 70 g margarina
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica soli
- 1/3 kašičice bibera
- 1/3 kašičice muskatnog oraščića
Priprema:
Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove. Kratko kuvajte u ključaloj i posoljenoj vodi, pa procedite. Sipajte mleko u posudu, pa kuvajte i pre nego što krene da vri stavite sa strane. U drugoj šerpi istopite margarin, pa dodajte brašno i pržite 2 minuta, sve vreme mešajte. Zatim sipajte toplo mleko i začine, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U nauljenu tepsiju poređajte krompir, pa bešamel i tako dok ne utrošite sastojke. Poslednji sloj treba da bude bešamel i preko pospite rendani biljni sir. Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus