Naša čitateljka Marianna uključila se u akciju pošalji recept i poslala svoju jedinstvenu recepturu za poslasticu koja je omiljena u svim domaćinstvima širom Srbije. Hrskava pita sa višnjama je natopljena neverovatnim prelivom,a idealna je ako postite i uvek će biti dobrodošla na nedeljnoj trpezi.
Evo kako je sprema Marianna...
- Sastojci:
- 1 pakovanje kora
- 150 g šećera + 5 kašika
- 150 g mlevenih oraha
- 800-900 g smrznutih višanja
- 2 kašike gustina
- ulje
- 100 ml ruma
- 1 kašičica cimeta
Priprema:
Višnje odmrznite, pa ostavite preko noći da se dobro ocede. Pomešajte šećer sa mlevenim orasima. Uzmite 3 kore i ređajte jednu na drugu, a svaku premažite uljem. Na treću koru sipajte smesu od šećera i oraha (2,5 kašike), pa pospite višnje (1-1,5 dobra šaka). Urolajte i poređajte u pleh koji ste obložili pek papirom. Premažite uljem i pecite na 180°C dok ne porumeni. Sok od ceđenih višanja pomešajte sa vodom, tako da dobijete 600 ml tečnosti. Odvojite 100 ml i dodajte gustin, pa lepo promešajte. U sok od višanja dodajte 5 kašika šećera, ostavite da provri, a onda dodajte gustin. Zatim sipajte rum i cimet i dobro promešajte. Preku vruće pite sipajte preliv i ostavite da se dobro ohladi i upije. Možete da služite sa šlagom.
Recept poslala Marianna Pop
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE