Breskvice su starinski sitni kolači koji se prave od testa, a pune se džemom. Na kraju se uvaljaju u sirup, pa u šećer. Breskvice su ulepšavale svaku slavsku, kao i prazničnu trpezu, pa je naš predlog da ih napravite i za Svetu Petku, koja se ove godine slavi na posni dan. Ako želite da obradujete goste ukusnim kolačima, onda obavezno poslužite posne breskvice punjene čokoladom, pa uvljane u sirup, a onda i u kokos.
Sastojci:
- Za testo:
- 600 g brašna
- 200 ml ulja
- 200 ml vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- Za fil:
- 150 g šećera
- 200 g margarina
- 50 g posne čokolade
- 2 kašike ruma
- Za sirup:
- 100 g šećera
- 200 ml vode
- Za dekoraciju:
- koksos
Recept za posne breskvice sa čokoladom:
U posudi pomešajte ulje, vodu i vanilin šećer, pa dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Umesite mekano testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite pola sata u frižideru. Zatim odvajajte po malo testa i oblikujte loptice. Poređajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta. Svaku lopticu lagano nožem izdubite. Čokoladu istopite, pa umutite sa margarinom koji ste prethodno mikeserom sjedinili sa šećerom. Zatim dodajte rum i još malo umutite. Fil za breskvice sipajte u udubljenje od testa, pa preklopite drugom lopticom od testa. U šerpi isptopite vodi i šećer, pa ako želite dodajte malo žute i crvene boje (par kapi). Umočite jednu po jednu stranu i onda uvaljajte u kokos. Breskvice su spremne za serviranje. Ako želite i klasičnu verziju, predlažemo vam da napravite posne breskvice punjene džemom.
Pročitajte i ovo: Posni čupavci
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa