Ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom spadaju u jedno od omiljenih srpskih jela, a kako je u toku Božićni post, mi vam predlažemo da ih napravite u posnoj varijanti. Mleveno meso zamenite sočivom i povrćem, pa naparavite ukusne ćufte. Ovako pripremljene ćufte možete da ih služite u paradajz sosu, a kao prilog možete da servirate i posni pire krompir.
Sastojci:
- 100 g sočiva
- 1 kašičica ulja
- 2 šargarepe
- 100 g spanaća
- 2 čena belog luka
- 1 crni luk
- 1 kašičica kima
- 1/2 kašičice cimeta
- 50 g prezli
- 25 g pinjola
- 1 sok od limuna
Recept za posne ćufte od sočiva:
Sočivo potopite u vodu, pa ostavite nekih sat vremena. Zatim procedite i skuvajte. Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte rendanu šargarepu, a onda i seckani spanać. Začinite po želji, promešajte, pa dodajte sitno seckani beli luk. Opet sve lepo promešajte i pržite dok ne bude gotovo. U posudi pomešajte prezle, sok od limuna, povrće, seckane pinjole i proceđeno sočivo. Dodajte malo istopljenog margarina i sve dobro sjedinite. Oblikujte ćufte i ispržite u tiganju.
Pročitajte i ovo: Ćufte u paradajz sosu sa kupusom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)