Posne pljeskavice od tikvica i patlidžana

Posne pljeskavice od tikvica i patlidžana prže se na ulju i pripremaju poput onih sa mesom.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 veliki patlidžan, isečen na kockice
  • 3 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 2 srednje tikvice, krupno narendane
  • 180 g hlebnih mrvica
  • 100 g mlevenih lanenih semenki potopljenih u vodu
  • 1 kašika ulja, plus još za prženje

Recept za posne pljeskavice od tikvica i patlidžana:

Patlidžan obilno posolite i ostavite u cediljki 20-30 minuta da se oslobodi vode. Osušite papirnim ubrusom. U međuvremenu stavite tikvice u čistu kuhinjsku krpu, umotajte i uvijte da iscedite vodu.

Zagrejte kašiku ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte patlidžan i beli luk i pržite dok ne omekša, ukupno oko 10 minuta. Ubacite sotirani patlidžan u veću činiju sa oceđenim tikvicama, prezlama i mlevenim lalenim semenom natopljenim u vodi. Izgnječite sve zajedno pomoću gnječilice za krompir. Od smese napravite pljeskavice.

Očistite tiganj i sipajte dovoljno ulja. Podesite na srednje visoku toplotu. Dodajte posne pljeskavice i lagano pritisnite zadnjom stranom lopatice da se malo izravnaju. Pržite oko 5 minuta po strani. Servirajte i uživajte!

Pljeskavice od tikvica i patlidžana su začinjene i nakon prženja nećete ni primetiti da su vegetarijanske. Odličan izbor obroka ukoliko postite na ulju. Ukoliko volite povrće, možda ćete želeti da pročitate i kako se prave ukiseljene tikvice.

Pročitajte kako da napravite letnje lazanje sa patlidžanom, tikvicama i paradajzom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Lepeza patlidžan  Instagram/cooking__diaries_

StvarUkusa/L.S.