Posne lazanje sa plavim patlidžanom i paradajzom

Lazanje sa plavim patliždanom i paradajzom je ukusna verzija bez mesa, idealna za veliki vrućine.

Shutterstock

Sastojci:

  • 4 patlidžana, isečena na kolutove debljine 1 cm
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašičica suvog mešanog začinskog bilja
  • 800 g seckanog paradajza
  • 1 kašika crvenog vinskog sirćeta
  • 125 g biljnog sira
  • 100 g rendanog biljnog sira

Recept za lazanje sa plavim patlidžanom i paradajzom:

Za posne lazanje prvo patlidžan stavite u cediljku, pospite sa 1 kašičicom soli i malo protresite. Stavite cediljku u sudoperu i ostavite 25 minuta da patlidžan ispusti tečnost.

Zagrejte ulje u tiganju na laganoj vatri. Dodajte beli luk i začinsko bilje i pržite 2 minuta. Dodajte paradajz sa sokom i sirće, promešajte da se sjedine, a zatim pojačajte vatru. Krčkajte 30-40 minuta dok se sos ne smanji na pola.

Patlidžan osušiti papirnim ubrusom. Zagrejte malo ulja u posebnom velikom tiganju. Radeći u serijama, pržite kriške patlidžana po nekoliko minuta sa svake strane. Ostavite prženi patlidžan sa strane. Zagrejte rernu na 180°C. Kada se paradajz sos smanji, lagano nauljite posudu za rernu. Pokrijte dno posude slojem kriški patlidžana i pustite da se malo preklapaju.

Prelijte preko jednu trećinu sosa od paradajza, zatim dodajte jednu trećinu biljnog sira i preko toga još trećinu rendanog biljnog sira. Ponovite slojeve još jedan ili dva puta dok se sve ne potroši. Pecite 35-45 minuta dok sir ne dobije zlatnu boju. Možda ćete želeti da napravite i lazanje sa mlevenim mesom, šampinjonima i bešamel sosom.

Pročitajte kako se prave letnje lazanje sa patlidžanom, tikvicama i paradajzom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Lazanje u jednoj posudi  TikTok/recipebyanne

StvarUkusa