Sastojci:
Za kolač:
- 400 ml tople vode (obična i osveštana)
- 100 ml ulja
- 1,5 kašičica soli
- 4 kašičice šećera
- 2 kesice suvog pekarskog kvasca
- 750 g brašna
Za ukrase:
- 100 g brašna
- 15 g soli
- 20 g gustina
- 70 ml hladne vode
Za premazivanje:
- 25 g brašna
- 60 ml vode
Recept za posni slavski kolač:
Kako biste napravili slavski kolač, pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa biljnim margarinom premažite papir. Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema gromuljica. Testo za ukrase napravite tako što ćete da pomešate brašno, gustin i so, a onda postepeno dodate vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo odmori pre nego što krenete da pravite ukrase.
Napravite kolač tako što ćete u brašno da dodate 2 kesice suvog kvasca i potom promešajte. Posebno pomešajte toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom 30 minuta. Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo, a onda ga isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih.
Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180°C oko 50 minuta.
Nakon toga, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje ćete prethodno da premažete premazom sa donje strane da se zalepe. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše. Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za dodatni sjaj. Možda ćete želeti da napravite i slavski kolač sa vanilinim ekstraktom.
Pročitajte kako da napravite i dva slavska kolača sa rumom i koricom citrusa
BONUS VIDEO
StvarUkusa