Sastojci:
Za koru:
- 400 ml vode
- 18 kašika mekog brašna
- 13 kašika kristal šećera
- 3 kašike džema ili marmelade po izboru
- 100 g posnog mlevenog keksa
- 4 kašike ulja
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašičice sode bikarbone
Za fil:
- 125 g biljnog margarina
- 100 g šećera u prahu
- 100 g posne čokolade
- 100 g mlevenih oraha
- 200 g posnog mlevenog keksa
- 200 ml soka od pomorandže
Za glazuru:
- 100 g posne čokolade
- 3 kašike ulja
Recept za posni čokoladni kolač sa marmeladom:
Kako biste napravili ovaj kolač, rernu zagrejte na 180 stepeni. U toploj vodi pomešajte 13 kašika šećera, dodajte ulje i marmeladu i sve izmešajte. Zatim dodajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i keks (možete i orahe) i sve izmešajte. U pleh dimenzija 30 x 20 cm stavite papir za pečenje i sipajte smesu. Pecite koru 13 minuta, nakon toga je ohladite.
Omekšali margarin sa šećerom u prahu umutite, dok ne postane penasto, pa dodajte mleveni keks i umutite mikserom. Masa će biti gusta i suva, ali ne brinite, dodaje se sok. Zatim dodajte rendanu čokoladu i mlevene orahe. Sve izblendirajte i dobićete manje i veće komade oraha i čokolade. Možete ponovo da mešate mikserom na maloj brzini.
Zatim polako sipajte sok i mutite dok ne dobijete masu koju ćete da permažete preko kore. Nanesite na koru i zagladite. Otopite čokoladu sa uljem, za glazuru, i njome prelijte tortu, protresite pleh levo i desno da glazura lepo „legne”. Ostavite čokoladu da se stegne. Možda ćete želeti da napravite i karamel kocke.
Pročitajte kako se pravi kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
BONUS VIDEO
StvarUkusa