Posni čokoladni kolač sa marmeladom

Posni čokoladni kolač sa marmeladom je pravi se u dva sloja i vrlo je sočan.

Shutterstock

Sastojci:

Za koru:

  • 400 ml vode
  • 18 kašika mekog brašna
  • 13 kašika kristal šećera
  • 3 kašike džema ili marmelade po izboru
  • 100 g posnog mlevenog keksa
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za fil:

  • 125 g biljnog margarina
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g posne čokolade
  • 100 g mlevenih oraha
  • 200 g posnog mlevenog keksa
  • 200 ml soka od pomorandže

Za glazuru:

  • 100 g posne čokolade
  • 3 kašike ulja

Recept za posni čokoladni kolač sa marmeladom:

Kako biste napravili ovaj kolač, rernu zagrejte na 180 stepeni. U toploj vodi pomešajte 13 kašika šećera, dodajte ulje i marmeladu i sve izmešajte. Zatim dodajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i keks (možete i orahe) i sve izmešajte. U pleh dimenzija 30 x 20 cm stavite papir za pečenje i sipajte smesu. Pecite koru 13 minuta, nakon toga je ohladite.

Omekšali margarin sa šećerom u prahu umutite, dok ne postane penasto, pa dodajte mleveni keks i umutite mikserom. Masa će biti gusta i suva, ali ne brinite, dodaje se sok. Zatim dodajte rendanu čokoladu i mlevene orahe. Sve izblendirajte i dobićete manje i veće komade oraha i čokolade. Možete ponovo da mešate mikserom na maloj brzini.

Zatim polako sipajte sok i mutite dok ne dobijete masu koju ćete da permažete preko kore. Nanesite na koru i zagladite. Otopite čokoladu sa uljem, za glazuru, i njome prelijte tortu, protresite pleh levo i desno da glazura lepo „legne”. Ostavite čokoladu da se stegne. Možda ćete želeti da napravite i karamel kocke.

Pročitajte kako se pravi kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za jednostavni kolač sa borovnicama i limunom  Instagram/lovevivvv

StvarUkusa