Sastojci:
- 550 g praziluka
- 2 šargarepe
- 200 g pirinča
- so i biber po ukusu
- 150 ml kisele vode
- 150 ml ulja
- 550 g kora za pitu
Recept za posnu pitu sa prazilukom i šargarepom:
Za posnu pitu u šerpu stavite opran pirinač sa malo soli, prelijte vodom i kuvajte, dok se pirinač ne skuva. Procedite i ostavite pirinač na stranu. U veći i dublji tiganj sipajte nekoliko kašika ulja.
Praziluk očistite i operite pa ga isecite na pola, a zatim isecite što sitnije i stavite u tiganj. Pržite na laganoj vatri, pa dodajte narendanu šargarepu i nju propržite zajedno sa prazilukom. Dodajte soli i bibera po ukusu i sve dobro promešajte.
Dodajte skuvani pirinač i pomešajte sa prazilukom. Stavite jednu koru, poprskajte kiselom vodom i uljem pa rasporedite fil svuda po kori. Zatim stavite drugu koru preko, poprskajte je mešavinom kisele vode i ulja i rasporedite fil. Ponovite i sa trećom korom postupak.
Kore uvijte u rolat i stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite malo razmaka između rolata, da se dobro ispeku. Kore premažite mešaivnom ulja i kisele vode. Pospite po želji susamom. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 185 C, oko pola sata ili dok ne porumeni. Možda ćete želeti da napravite i posnu carsku pitu krcatu povrćem.
Pročitajte i kako se pravi posna pita sa raznovrsnim povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa