Preobraženje je praznik kada se na trpezi obavezno nađu voće i riba, pa je ovo jelo pravi izbor za danas. Sočna bela riba pečena je u rerni sa jabukama i grožđem koji daju prirodnu slast i svežinu. Lako se sprema, a ukus je blag, postan i sasvim svečan.
Osnovne informacije:
Kuhinja: srpska
Tip jela: glavno jelo
Ukupno vreme pripreme: 45 minuta
Kalorije po porciji: oko 350 kcal
Broj porcija: 4
Nivo težine pripreme: lako
Sastojci:
- 600 g fileta bele ribe (oslić, pastrmka ili šaran)
- 2 jabuke (slatko-kisele)
- 150 g belog grožđa
- 3 kašike maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- 1 kašičica meda
- So i biber po ukusu
- Grančica svežeg ruzmarina
Priprema:
Pripremite ribu:
Operite i posušite filete ribe pa ih posolite, pobiberite i prelijte sokom od limuna. Ostavite ih 10 minuta da odstoje.
Dodavanje voća:
Jabuke isecite na tanke kriške, a grožđe operite i ostavite u zrncima. Pomešajte voće sa maslinovim uljem i medom.
Pečenje:
U pleh poređajte ribu, pa preko stavite jabuke i grožđe. Dodajte grančicu ruzmarina i pecite na 200°C oko 25 minuta, dok riba ne postane mekana, a voće blago karamelizovano.
Ovo jelo je odličan način da obeležite Preobraženje ukusnom ribom i svežim voćem na trpezi.
Prijatno!
Bonus video