Najjednostavniji recept za pečenu ribu za Preobraženje

Riba pečena u rerni sa grožđem i jabukama je lagano, posno i ekonomično jelo, idealno za Preobraženje.
Najjednostavniji recept za pečenu ribu za Preobraženje Foto: Shutterstock

Preobraženje je praznik kada se na trpezi obavezno nađu voće i riba, pa je ovo jelo pravi izbor za danas. Sočna bela riba pečena je u rerni sa jabukama i grožđem koji daju prirodnu slast i svežinu. Lako se sprema, a ukus je blag, postan i sasvim svečan.

Osnovne informacije:

Kuhinja: srpska

Tip jela: glavno jelo

Ukupno vreme pripreme: 45 minuta

Kalorije po porciji: oko 350 kcal

Broj porcija: 4

Nivo težine pripreme: lako

Sastojci:

  • 600 g fileta bele ribe (oslić, pastrmka ili šaran)
  • 2 jabuke (slatko-kisele)
  • 150 g belog grožđa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • 1 kašičica meda
  • So i biber po ukusu
  • Grančica svežeg ruzmarina
Savet:

Nemojte prepeći ribu – kada se lako odvaja viljuškom, spremna je za serviranje.

Priprema:

Pripremite ribu:

Operite i posušite filete ribe pa ih posolite, pobiberite i prelijte sokom od limuna. Ostavite ih 10 minuta da odstoje.

Dodavanje voća:

Jabuke isecite na tanke kriške, a grožđe operite i ostavite u zrncima. Pomešajte voće sa maslinovim uljem i medom.

Pečenje:

U pleh poređajte ribu, pa preko stavite jabuke i grožđe. Dodajte grančicu ruzmarina i pecite na 200°C oko 25 minuta, dok riba ne postane mekana, a voće blago karamelizovano.

Ovo jelo je odličan način da obeležite Preobraženje ukusnom ribom i svežim voćem na trpezi.

Prijatno!

Bonus video

This browser does not support the video element.

ČIŠĆENJE RERNE POMOĆU LIMUNA Kako očistiti rernu pomoću limuna Izvor: Instagram/additivefreelifestyle