Potaž od bundeve i šargarepe za post na vodi: Samo jedan tanjir daće vam energiju za ostatak dana

Posle samo jednog tanjira ovog potaža od bundeve i šargarepe dobićete energiju za ostatak dana. Super je za post na vodi.
Foto: Shutterstock

Ovaj potaž kombinuje slatkoću bundeve i šargarepe u kremastoj, baršunastoj teksturi koja osvaja na prvi zalogaj. Bez dodatka ulja, savršen je za dan posta na vodi, ali i za sve koji žele lagan, a izuzetno ukusan obrok.

Brzo se priprema, bogat je prirodnim aromama i daje osećaj zadovoljstva i sitosti, čineći ga idealnim izborom za ručak ili večeru kada želite jednostavnu, a ukusnu hranu.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: Supa / Potaž

Porcije/Količina: 4-5 porcija

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme kuvanja: 40 minuta

Ukupno vreme pripreme: 55 minuta

Težina: Lako

Sastojci:

  • 200 g šargarepe, iseckane
  • 250 g bundeve, iseckane
  • 1 mala glavica crnog luka, iseckanog
  • 1 stabljika celera, iseckana
  • 800 ml povrtnog bujona (ili vode sa suvim začinom od povrća)
  • So i biber, suvi ruzmarin po ukusu
  • pečene semenke bundeve (za posipanje)

Priprema:

1. korak: Dinstanje na vodi

U veliki lonac stavite luk i celer, nalijte malo vode i dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Dodajte ruzmarin, šargarepu i bundevu, pa kratko propržite (2–3 minuta).

Savet za bolju aromu:

Dodajte prstohvat sveže narendanog muškatnog oraščića, to će potažu dati još primamljiviju aromu, ali će i maskirati miris bundeve koji mnogi ljudi ne vole.

 2. korak: Sipanje bujona/vode

Sipajte povrtni bujon ili vodu, poklopite i kuvajte oko 30 minuta dok povrće ne postane potpuno mekano.

3. korak: Blendanje

Sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku, kremastu teksturu. Posolite i pobiberite po ukusu.

4. korak: Serviranje

Poslužite toplo i pospite pečenim semenkama bundeve.

Isprobajte i naš recept za riblju čorbu sa oslićem, toliko je dobra da ćete je kuvati i kada božićni post prođe.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.