Dinstanje na vodi često deluje dosadno i kao da uništava teksturu hrane, ali zapravo je pravi način da povrće i jela tokom posta razviju pun, slojevit i prirodan ukus. Tajna je u pažnji i malim trikovima, a rezultat su jela koja mirišu i imaju dubinu ukusa koju često dobijamo u jelima sa masnoćom.

1. Postepeno dodavanje vode

Umesto da sipate svu vodu odjednom, dodajte je po kašiku ili dve. Povrće pušta sopstvene sokove koji se postepeno kombinuju sa vodom, stvarajući koncentrisan i bogat ukus bez masnoće.

 2. Korišćenje poklopca

Para koja nastaje ispod poklopca omekšava povrće i istovremeno zadržava aromu začina. Tako luk, šargarepa i paprika razvijaju prirodnu slatkoću i miris koji inače dobijamo samo prženjem.

3. Pravo vreme za začine

So dodajte tek kada povrće omekša, a beli luk ili sveže začinsko bilje tek pred kraj kuvanja. Tako začin oslobađa aromu, ne gori i daje najlepši miris.

Bonus savet:

Na samom kraju dinstanja dodajte par kapi limunovog soka ili balzamiko sirćeta. Malo kiseline podiže prirodne arome povrća, ističe slatkoću i daje jelu dubinu ukusa koju bi inače postigli masnoćom.

 4. Povrće pušta bogatstvo ukusa

Dinstanjem na vodi povrće oslobađa sopstvene prirodne šećere i sokove. Rezultat je jelo koje je mekano, mirisno i slojevito, iako nije prženo u masnoći.

5. Mali trik sa završetkom

Pred kraj kuvanja kratko podignite temperaturu. Dobićete puniju teksturu i miris, a jelo i dalje ostaje lagano i posno.

6. Upotreba začina i temeljca

Dodajte dimljenu papriku, lovor, bosiljak ili malo povrtnog temeljca. Kombinacija pare, prirodnih sokova i začina daje ukus koji se pamti, čak i bez masti i mesa.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio koristan, pogledajte i kako zameniti jaja u pecivu i kolačima tokom posta.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.