SUTRA JE MALI BOŽIĆ - NAPRAVITE VASILICU: 3 recepta za česnicu koja se tradicionalno pravi za Srpsku novu godinu

Ko želi da ispoštuje tradiciju, sutra bi trebalo da pripremi vasilicu.

Shutterstock

Večeras se dočekuje pravoslavna Nova godina po julijanskom kalendaru, a 14.januara Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Prema narodnom verovanju, žene tog dana treba da spreme vasilice. One mogu biti slane ili slatke, obično se prave od kiselog ili lisnatog testa i u nju se ne stavlja novčić.

Vasilica se u zavisnosti od kraja, pravi na različite načine:

Vasilica od projinog brašna

Sastojci:

  • 3 šoljice projinog brašna
  • 3 šoljice pšeničnog brašna
  • 3 jaja
  • 2 šoljice ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • kašičica soli
  • 3 šoljice kisele vode

Priprema:

Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200C.

Vasilice od lisnatog testa

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 3 dl mleka
  • 250 g margarina
  • med za premazivanje

Priprema:

Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo. Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta. Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin. Razvijte konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 stepeni. Služite tople i prelivene medom.

Vojvođanske vasilice sa medom

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 200 g masti
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • mlaka voda
  • med

Priprema:

Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte ukisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvijte u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras. Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 stepeni, poslužite tople i prelivene medom.

* U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.