Praznik posvećen Obrezanju Gospodnjem naziva se Mali Božić. Mnogi na ovaj dan, po običaju spaljuju ostatke badnjaka, a u domovima hrišćanja priprema se česnica i poseban obredni hleb vasilica.

U vasilicu se, po običaju stavlja zrnevlje raznih žitarica i dren za zdravlje, kao i novčić za sreću i bogatstvo.

Po narodnom verovanju, na današnji dan posebno treba izbegavati svađe da ne bi "terao baksuz". Takođe, mnogi otvaraju prozor tačno u ponoć i izgovaraju reči - "bilo, ne ponovilo se", ako je predhodna godina bila loša.

Doček Srpske nove godine ni po čemu se ne razlikuje od Nove godine koja se slavi 31. decembra kada je trpeza u pitanju. Obilje hrane, od predjela, glavnog jela i deserta deo je proslave.

Ipak, kako je srpska kuhinja bogata, sve zavisi od umeća i mašte same domaćice.

Evo klasičnih predloga za neka jela koja bi trebala da krase sto za mali Božić:

Mimoza - kraljica prazničnih i slavskih salata

Sastojci

2 kuvana krompira

100 g šunke

100 g kačkavalja

4 kuvana jaja

2 kuvane šargarepe 

200 g majoneza

200 g kisele pavlake

so, biber

Način pripreme pogledajte OVDE

Ruska salata

Sastojci

150 g krompira

150 g šargarepe

150 g graška (može i zamrznut)

150 g kiselih krastavčića

200 g kuvane šunke (stišnjene)

300 g majoneza (light)

2 kuvana jajeta

kašika senfa

2 kašike limunovog soka

so, biber

Način pripreme pogledajte OVDE

Sočno svinjsko pečenje

Sastojci

1 kg svinjetine 

so, biber

12 klekovih bobica

500 g kiselog kupusa

3 kašike ulja

2 glavice luka

1 kg krompira

40 g puter

1 kašičica majčine dušice

2 kašike gustina

Način pripreme pogledajte OVDE

SRPSKI SPECIJALITET: Podvarak za početnike

Sastojci

glavica kiselog kupusa

suvo meso, slanina ili drugo meso po izboru

glavica crnog luka

lovorov list

biber, mast

Način pripreme pogledajte OVDE

Francuski krompir iz rerne

Sastojci

1 kg krompira

glavica luka

oko 300 g kobasice

5 barenih jaja

2 nekuvana jajeta

2 dl kisele pavlake

malo mleka

oko 200 g trapista

so, biber

Način pripreme pogledajte OVDE

SRPSKI SPECIJALITET: Torta Kraljica Marija

Sastojci

Za koru: 

7 belanaca 

150 g maslaca

1 kesica vanil šećera

70 g brašna

150 g mlevenih oraha

150 g šećera

Prvi fil: 

7 žumanaca 

150 g prah šećera 

2 kesice vanilin šećera

Drugi fil:

150 g šećera 

4 kašike mleka 

150 g mlevenih oraha 

50 g maslaca

Način pripreme pogledajte OVDE

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/