Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VEČERAS JE DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE: Evo šta treba da uradite da bi vas sreća pratila

Srećan vam početak Nove godine po julijanskom kalendaru

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Praznik posvećen Obrezanju Gospodnjem naziva se Mali Božić. Mnogi na ovaj dan, po običaju spaljuju ostatke badnjaka, a u domovima hrišćanja priprema se česnica i poseban obredni hleb vasilica.

U vasilicu se, po običaju stavlja zrnevlje raznih žitarica i dren za zdravlje, kao i novčić za sreću i bogatstvo.

Po narodnom verovanju, na današnji dan posebno treba izbegavati svađe da ne bi "terao baksuz". Takođe, mnogi otvaraju prozor tačno u ponoć i izgovaraju reči - "bilo, ne ponovilo se", ako je predhodna godina bila loša.

Doček Srpske nove godine ni po čemu se ne razlikuje od Nove godine koja se slavi 31. decembra kada je trpeza u pitanju. Obilje hrane, od predjela, glavnog jela i deserta deo je proslave.

Ipak, kako je srpska kuhinja bogata, sve zavisi od umeća i mašte same domaćice.

Evo klasičnih predloga za neka jela koja bi trebala da krase sto za mali Božić:

Mimoza - kraljica prazničnih i slavskih salata

Sastojci

2 kuvana krompira

100 g šunke

100 g kačkavalja

4 kuvana jaja

2 kuvane šargarepe 

200 g majoneza

200 g kisele pavlake

so, biber

Način pripreme pogledajte OVDE

attachment-salata_4_0
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ruska salata

Sastojci

150 g krompira

150 g šargarepe

150 g graška (može i zamrznut)

150 g kiselih krastavčića

200 g kuvane šunke (stišnjene)

300 g majoneza (light)

2 kuvana jajeta

kašika senfa

2 kašike limunovog soka

so, biber

Način pripreme pogledajte OVDE

attachment-ruska_salata_n_2
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Sočno svinjsko pečenje

Sastojci

1 kg svinjetine 

so, biber

12 klekovih bobica

500 g kiselog kupusa

3 kašike ulja

2 glavice luka

1 kg krompira

40 g puter

1 kašičica majčine dušice

2 kašike gustina

Način pripreme pogledajte OVDE

attachment-socno_svinjsko_pecenje_0
Izvor: Profimedia/Shutterstock

SRPSKI SPECIJALITET: Podvarak za početnike

Sastojci

glavica kiselog kupusa

suvo meso, slanina ili drugo meso po izboru

glavica crnog luka

lovorov list

biber, mast

Način pripreme pogledajte OVDE

attachment-podvarak-shutter
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Francuski krompir iz rerne

Sastojci

1 kg krompira

glavica luka

oko 300 g kobasice

5 barenih jaja

2 nekuvana jajeta

2 dl kisele pavlake

malo mleka

oko 200 g trapista

so, biber

Način pripreme pogledajte OVDE

attachment-francuski_krompir_iz_rerne_n_0
Izvor: Profimedia/Shutterstock

SRPSKI SPECIJALITET: Torta Kraljica Marija

Sastojci

Za koru: 

7 belanaca 

150 g maslaca

1 kesica vanil šećera

70 g brašna

150 g mlevenih oraha

150 g šećera

Prvi fil: 

7 žumanaca 

150 g prah šećera 

2 kesice vanilin šećera

Drugi fil:

150 g šećera 

4 kašike mleka 

150 g mlevenih oraha 

50 g maslaca

Način pripreme pogledajte OVDE

attachment-torta-shutter_1
Izvor: Profimedia/Shutterstock

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti