Praznik posvećen Obrezanju Gospodnjem naziva se Mali Božić. Mnogi na ovaj dan, po običaju spaljuju ostatke badnjaka, a u domovima hrišćanja priprema se česnica i poseban obredni hleb vasilica.
U vasilicu se, po običaju stavlja zrnevlje raznih žitarica i dren za zdravlje, kao i novčić za sreću i bogatstvo.
Po narodnom verovanju, na današnji dan posebno treba izbegavati svađe da ne bi "terao baksuz". Takođe, mnogi otvaraju prozor tačno u ponoć i izgovaraju reči - "bilo, ne ponovilo se", ako je predhodna godina bila loša.
Doček Srpske nove godine ni po čemu se ne razlikuje od Nove godine koja se slavi 31. decembra kada je trpeza u pitanju. Obilje hrane, od predjela, glavnog jela i deserta deo je proslave.
Ipak, kako je srpska kuhinja bogata, sve zavisi od umeća i mašte same domaćice.
Evo klasičnih predloga za neka jela koja bi trebala da krase sto za mali Božić:
Mimoza - kraljica prazničnih i slavskih salata
Sastojci
2 kuvana krompira
100 g šunke
100 g kačkavalja
4 kuvana jaja
2 kuvane šargarepe
200 g majoneza
200 g kisele pavlake
so, biber
Način pripreme pogledajte OVDE
Ruska salata
Sastojci
150 g krompira
150 g šargarepe
150 g graška (može i zamrznut)
150 g kiselih krastavčića
200 g kuvane šunke (stišnjene)
300 g majoneza (light)
2 kuvana jajeta
kašika senfa
2 kašike limunovog soka
so, biber
Način pripreme pogledajte OVDE
Sočno svinjsko pečenje
Sastojci
1 kg svinjetine
so, biber
12 klekovih bobica
500 g kiselog kupusa
3 kašike ulja
2 glavice luka
1 kg krompira
40 g puter
1 kašičica majčine dušice
2 kašike gustina
Način pripreme pogledajte OVDE
SRPSKI SPECIJALITET: Podvarak za početnike
Sastojci
glavica kiselog kupusa
suvo meso, slanina ili drugo meso po izboru
glavica crnog luka
lovorov list
biber, mast
Način pripreme pogledajte OVDE
Francuski krompir iz rerne
Sastojci
1 kg krompira
glavica luka
oko 300 g kobasice
5 barenih jaja
2 nekuvana jajeta
2 dl kisele pavlake
malo mleka
oko 200 g trapista
so, biber
Način pripreme pogledajte OVDE
SRPSKI SPECIJALITET: Torta Kraljica Marija
Sastojci
Za koru:
7 belanaca
150 g maslaca
1 kesica vanil šećera
70 g brašna
150 g mlevenih oraha
150 g šećera
Prvi fil:
7 žumanaca
150 g prah šećera
2 kesice vanilin šećera
Drugi fil:
150 g šećera
4 kašike mleka
150 g mlevenih oraha
50 g maslaca
Način pripreme pogledajte OVDE
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem