MARIJANIN JELOVNIK ZA BADNJE VEČE: Od najlepših salata i predjela do najboljih recepata za ribu

Najlepša posna jela koja će ulepšati svaku trpezu za Badnje veče.

Marijana Petrović

Večera za Badnje veče smatra najvažnijim obrokom u čast mrtvih, a ona se obavezno kadi kako bi se za njom spojili živi i oni koji nisu više sa nama. Zato je važno da protekne u miru i tišini. U toku noći se peče pečenica za Božić i čeka se da Badnjak pregori, a domaćica u toku dana u jedno sito stavi sve vrste žitarica, suvih šljiva, oraha i jabuka i to sve stoji u vrhu stola gde se večera.  Onaj koji prvi primeti da je pregoreo, dobija čast od domaćina. U nekim krajevima, domaćin pucanjem daje znak da je Badnjak u njegovoj kući pregoreo.   Danas su običaji prilagođeni vremenu u kojem živimo, pa se badnjak najčešće kupuje na pijaci veče pre ili u samo jutro Božića, unosi u kuću i stavlja pored ili blizu slavske ikone. Slama se posipa po čitavoj kući, a naročito tamo gde će se služiti večera.

Badnji dan je poslednji dan posta, pa takva treba da bude i trpeza, karakteristično je spremanje česnice koja se sprema samo za taj dan. Veruje se da bi trebalo na ovo veče vratiti sve pozajmljeno i pomiriti se sa svima s kojima ste bili u svađi kako bi cela naredna godina protekla u miru i slozi. U nastavku teksta pročitajte predlog za tradicionalnu posnu večeru, koji je poslala naša čitateljka Marijana. Uživajte! 

POSNA MIMOZA 

  • Sastojci:
  • 1 glavica ljubičastog kupusa
  • 300 g posnog biljnog sira 
  • 500 g posnog majoneza
  • 1 konzerva graška
  • 4 šargarepa
  • peršun 
  • suvi vlašac
  • beli luk u prahu  

Priprema:
Isecite ili izrendajte kupus na trake, a zatim rasporediti po dnu vatrostalne posude. Preko sipajte majonez i rendani sir. Sledeći sloj je grašak koji ste isprali i dobro ocedili, pa preko pospite rendani sir. Posolite, pa pospite peršunom i suvim vlašcem. Opet premažite majonezom i pospite sirom. Šargarepu skuvajte, pa narendajte, posolite, pa pospite belim lukom. Preko šargarepe ide sloj majoneza i rendanog sira. Ako želite da obogatite salatu možete da ddodate kuvani kukuruz šećerac i pržene pečurke. 

PUNJENE PEČURKE

  • Sastojci:
  • 3 kašike prezli
  • 500 g šampinjona
  • 1 konzerva tunjevine
  • 1 crni luk 
  • 2 čena belog luka
  • malo biljnog sira 

Priprema:
Pečurke operite, pa odvojite kapice od drški, a kapice poređajte u nauljeni pleh. Crni luk sitno iseckajte, pa prodinstajte u tiganju, pa dodajte seckani beli luk, a onda dodajte i seckane drške od pečuraka. Sve zajedno prodinstati dok ne uvri višak tečnosti, pa sklonite sa šporeta i dodajte oceđenu konzervu tunjevine, prezle i začinite po ukusu. Napunite kapice, preko narendajte biljni sir. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. 

ZELENI ROLAT

  • Sastojci:
  • 8 kašika brašna 
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml kisele vode
  • 4 kašike ajvara
  • 200 g spanaća
  • 2 krompira 
  • 100 g posnog majoneza 
  • 3 pečene crvene paprike

Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i vodu. Spanać obarite, procedite, izblendirajte, pa dodajte u smesu i dobro sjedinite. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite na 200°C oko 10 minuta. Pečenu koru odvojite od papira, a zatim ponovo umotajte u rolat i ostavite da se ohladi. Krompir skuvajte i napravite pire, pa dodajte majonez i dobro promešajte. Odmotajte rolat, premažite filom, pa poređajte pečenu papriku isečenu na trake i ponovo urolajte. Ohladite. 

NARANDŽASTI ROLAT

  • Sastojci:
  • 8 kašika brašna 
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml kisele vode 
  • 2 kašike kikiriki putera
  • 1,5 kg krompira
  • 150 g zelenih maslina

Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, vodu i ajvar. Sve dobro sjedinite, pa sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom. Pecite na 200°C oko 10 minuta. Pečenu koru odvojite od papira, a zatim ponovo urolajte i ostavite da se ohladi. Krompir skuvajte i procedite, pa napravite pire. Pomešajte sa kikiriki puterom, pa odmotajte koru, premažite fil i poređajte zelene masline i opet urolajte. Ohladite. 

DALAMATINSKO VARIVO

  • Sastojci:
  • krompir 
  • spanać 
  • maslinovo ulje 
  • vlašac 
  • peršun 
  • beli luk
  • balzamiko

Priprema:
Skuvajte krompir i obarite spanać. Krompir isecite na kocke, pa pomešajte sa isecaknim spanaćem. U posenoj posudi pomešajte maslinovo ulje, balzamiko, so, vlašac, seckani peršun i mleveni beli luk. Sipajte preko variva i lagano promešajte. 

ZAPEČENI PASULJ

  • Sastojci:
  • 2 konzerve pasulja
  • 1 kesica začina za pasulj
  • 2 crna luka 
  • 1-2 šargarepe 
  • 200 ml vode 

Priprema: 
Crni luk iseckajte, pa propržite, pa kada omekša dodajte rendanu šargarepu. Začin za pasulj pomešajte sa vodom, pa sipajte u šerpu sa lukom. Pasulj dobro isperite i dodajte u šerpu. Dobro promešajte i podelite u 2 posude, sipajte još malo vode i pecite na 180°C oko 35 minuta. 

SALATA SA PEČURKAMA I PIRINČEM

  • Sastojci: 
  • 500-600 g pečuraka
  • 1 crni lik 
  • 150 g crvenog pirinča
  • 2 pečene paprike 
  • 1/2 struka praziluka 

Priprema:
Na ulju propržite seckani crni luk, pa dodajte seckane pečurke. Kada uvri sva tečnost sklonite sa šporeta. Pirinač isperite i skuvasjte, pa pomešajte sa pečurkama. Dodajte seckanu pečenu papriku i praziluk, pa začinite po želji i promešajte.

PEČENO POVRĆE

  • Sastojci:
  • 1 plavi patlidžan
  • 2 tikvice
  • 2 paradajza 
  • 2 krompira 
  • 2 crna luka 

Priprema:
Plavi patlidžan i tikvice očistite i isecite na kolutove, pa posolite i ostavite pola sata da omekšaju. U međvremenu na kolutove isecite i  krompir, paradajz i crni luk. Zemljanu posudu nauljite, pa naizmenično ređajte povrće. Patlidžan i tikvicu prethodno dobro ocedite. Pomešajte maslinovo ulje, suvi biljni začin, mleveni beli luk i suvi peršun sa malo vode, pa prelijte preko povrća. Promešajte i pecite na 175°C oko 90 minuta.  

PEČENI OSLIĆ I DIMLJENA SKUŠA 

  • Sastojci: 
  • po potrebi oslić
    po potrebi dimljena skuša
  • 1 kašika senfa
  • maslinovo ulje 
  • 3 čena belog luka 
  • po potrebi limun
  • 1-2 kašičice belog luka u prahu 
  • 1 kašičica vlašca 
  • malo peršuna 
  • ruzmarin 

Priprema:
Oslić veče pre poređajte u pleh i prelijte marinadom od maslinovog ulja, limuna, mlevenog belog luka, belog luka u prahu, vlašca, peršuna, ruzmarina i senfa. Sutradan isepecite (ne menjajte pleh) na 180°C oko 30 minuta. Dimljenu skušu samo stavite u pleh i pecite 15 minuta. 

SALATA OD CVEKLE

  • Sastojci: 
  • 1 kg kuvane cvekle
  • 4-5 čenova belog luka 
  • maslinovo ulje 
  • balzamiko

Priprema:
Cveklu skuvajte, pa isecite na kolutove. Začinite maslinovim ulje, balzamikom i mlevenim belim lukom. Po želji posolite i promešajte.

Recept poslala Marijana Petrović

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE