Postoji tradicionalni jelovnik za Badnje veče. Na stolu se obično nalaze razne posne đakonije, suve smokve, grožđe, brusnica, orasi, bademi, lešnici, med...
Pored zdravih grickalica, trpezu čine pasulj prebranac, riba, posne pite, baklava, bundeva...
Na Badnji dan se obavezno posti, a postoje namirnice koje imaju simbolički značaj.
Recimo, za pečenu bundevu se smatra da je valja jesti kako se ne bi stvarale kraste na glavi, tvrde etnolozi koji su proučavali srpske običaje.
Med i orasi se jedu na ovaj dan, a kasnije se čuvaju kao lek.
Tradicionalno bacanje oraha po ćoškovima doma potiče od verovanja da orah tera zle sile, ali i daje pokoj duše preminulim precima.
Takođe, postoji verovanje da je pasulj idealno jelo za duše pokojnika, pa je zato neizostavan deo Badnje trpeze. U nekim krajevima krompir se nije pripremao zbog verovanja da ukućani mogu dobiti čireve, dok je negde pirinač bio strogo zabranjen i verovanja "da vrane ne odnesu piliće".
Od velikog je značaja da cela porodica mora biti na okupu za Badnje veče i da sa stola niko ne ustaje pre nego svi završe.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem