Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUDITE SREĆNI CELE GODINE: Ovu hranu jedite u ludoj noći!

BUDITE SREĆNI CELE GODINE: Ovu hranu jedite u ludoj noći!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Hrani su se oduvek pridavala posebna, magična svojstva. Nije drugačije ni kada je reč o hrani koju ćemo izneti na stolove povodom dočeka Nove godine.

Stara je opisala puni krug i ostalo je još sasvim malo vremena, pre nego što se okupimo da dočekamo Novu godinu. Na stolovima će se, već tradicionalno, u većini domova naći ista ili slična hrana  “za sreću”.

No, zašto je to tako? Kako su pečenje i sarma postali zaštitno lice Nove godine i svih dobrih želja koje jedni drugima želimo?

Svinjetina: Neizostavan deo novogodišnje trpeze

Širom sveta naći ćemo različite, a opet tako slične navike kada je reč o hrani koja se jede povodom ulaska u Novu godinu i svi su sastavljeni sa željom da nam donesu zdravlje, uspeh, blagostanje i sreću.

Stoga je u mnogim kulturama i zemljama, kao deo novogodišnje trpeze, neizostavna svinjetina. Najčešće će se naći na stolovima Šveđana, Nemaca i Austrijanaca, ali i na stolovima istočne Europe, pa tako i našim.

Masnoća kojom je bogata, simbolizuje uspeh i blagostanje, što bi trebalo da donese i zdravlje i sreću. Ne manje važno, a ta je simbolika prisutna i u našim verovanjima, svinja ruje po tlu njuškom i gura napred, što bi i onima koji je jedu trebalo da osigura napredak u Novoj godini.

shutterstock_372733291-2
Izvor: Foto: Shutterstock

Piletinu pojedite do Nove godine

Iako neki narodi kao srećnu hranu jedu živinu, na primer ćurku, naši običaji nalažu da se ona pojede u staroj godini.

Živina nogama baca zemlju iza sebe i time simbolizira želju da sve loše što se dogodilo u godini koja prolazi ostavimo za sobom.

Kupus kao simbol finansijskog uspeha

Finansijski uspeh i sigurnost trebalo bi nam osigura nešto zeleno na tanjiru. Zeleno povrće, poput kupusa, imitira papirne novčanice, pa svinjsko pečenje u mnogim zemljama, na stolove neretko dolazi u paru s kiselim kupusom.

Okrugla hrana je srećna hrana

Smatra se srećnom jer podseća na okrugle novčiće, a simbolizuju i zatvoren krug godine koja je iza nas.

shutterstock_785663056
Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogi će narodi, poput Grka (Vasilopita) na stolove izneti okrugle ili u obliku prstena, pogače i kolače, a neki će u njih sakriti i novčić, koji onom ko ga nađe osigurava uspeh u dolazećoj godini.

Pasulj, sočivo i leblebija za sreću

Italijani će prizvati sreću sočivom i leblebijom, a ako mu još dodaju svinjske kobasice, ispunili su sve uslove za sreću i blagostanje u novoj godini. Prosperitet će sa sočivom osigurati i Brazilci.

S doseljenicima u Ameriku, preuzeti su i običaji iz starog kraja, pa će se svinjsko pečenje s kiselim kupusom naći na mnogim trpezama u različitim državama SAD-a. Jug će SAD-a ipak, sličnije ltalijanima, pre posegnuti za pasuljem kao srećnom namirnicom, a čini se da je pasulj, posebno crni (blackeyed beans) kao simbol sreće smatran i među američkim robovima dovezenima iz Afrike.

Voće, haringe, rezanci i hrana crvene boje

Ako vam se mahunarke čine teškim pokušajte sa voćem. 12 zrna grožda pojedenih u trenutku kad sat otkuca ponoć, doneće sreću za sve mesece u godini koja dolazi, smatraju Portugalci i Španci.

Skandinavcima će sreću doneti usoljene haringe, srebrne ljuske koje svetlucaju poput nakita i srebrnih novčića i time prizivaju blagostanje.

Japanci i Kinezi  sreću vide u rezancima, što dužim to bolje, jer osim sreće trebali bi doneti i dugovečnost. Stoga dobijete li rezance u svom novogodišnjem tanjuru, srčite koliko vam drago, ali nikako ih nemojte seći ili lomiti.

Predznak srećne nosi i crvena hrana, nar, a posebno u Turskoj. Bogatstvo zrna simbolizuje plodnost, a crvena se boja povezuje sa srcem, time sa životom, pa simbolizuje želju za zdravljem i dugim životom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: volim-meso.hr

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti