Za Badnje veče se priprema posna večera, a na stolu treba da se nađe i pogača, koja se još naziva i Badnjača. Pored ove fantastične posne pogače na trpezi treba da se nađu i suve šljive, smokve, voće i novac. Verovanje kaže da što više različitih plodova stavite na tacnu to će godina biti plodnija. Običaji zavise od kraja u kojem živite, ali ono što vazi za svaki kraj jeste da se pogača lomi, ne seče se.
- Sastojci:
- 400 ml tople vode
- 1 ravna kašika soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 50 ml ulja
- 700 g brašna
Priprema:
U vodi pomešajte so, prašak za pecivo i brašno (200 g), pa dodajte ulje i dobro varjačom sjedinite, da dobijete glatku smesu. Zatim dodajte preostalu količinu brašna i umesite testo. Premažite testo uljem (oko 2 kašike), pokrijte i ostavite pola sata da odmori. Izvadite testo na pobrašnjenu površinu, pa rukom razvucite da napravite pogaču (kao veća i tanja lepinja). Okruglu tepsiju nauljite i pospite brašnom, pa stavite pogaču i opet pokrijte, pa ostavite da odstoji 20 minuta. Premažite uljem, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Gotovu pogaču premažite vodom, umotajte u krpu i ostavite do služenja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem