Večera za Badnje veče smatra najvažnijim obrokom u čast mrtvih, a ona se obavezno kadi kako bi se za njom spojili živi i oni koji nisu više sa nama. Zato je važno da protekne u miru i tišini. U toku noći se peče pečenica za Božić i čeka se da Badnjak pregori, a domaćica u toku dana u jedno sito stavi sve vrste žitarica, suvih šljiva, oraha i jabuka i to sve stoji u vrhu stola gde se večera. Onaj koji prvi primeti da je pregoreo, dobija čast od domaćina. U nekim krajevima, domaćin pucanjem daje znak da je Badnjak u njegovoj kući pregoreo. Danas su običaji prilagođeni vremenu u kojem živimo, pa se badnjak najčešće kupuje na pijaci veče pre ili u samo jutro Božića, unosi u kuću i stavlja pored ili blizu slavske ikone. Slama se posipa po čitavoj kući, a naročito tamo gde će se služiti večera.
Badnji dan je poslednji dan posta, pa takva treba da bude i trpeza, karakteristično je spremanje česnice koja se sprema samo za taj dan. Veruje se da bi trebalo na ovo veče vratiti sve pozajmljeno i pomiriti se sa svima s kojima ste bili u svađi kako bi cela naredna godina protekla u miru i slozi. U nastavku teksta pročitajte predlog za tradicionalnu posnu večeru, koji je poslala naša čitateljka Marijana. Uživajte!
POSNA MIMOZA
- Sastojci:
- 1 glavica ljubičastog kupusa
- 300 g posnog biljnog sira
- 500 g posnog majoneza
- 1 konzerva graška
- 4 šargarepa
- peršun
- suvi vlašac
- beli luk u prahu
Priprema:
Isecite ili izrendajte kupus na trake, a zatim rasporediti po dnu vatrostalne posude. Preko sipajte majonez i rendani sir. Sledeći sloj je grašak koji ste isprali i dobro ocedili, pa preko pospite rendani sir. Posolite, pa pospite peršunom i suvim vlašcem. Opet premažite majonezom i pospite sirom. Šargarepu skuvajte, pa narendajte, posolite, pa pospite belim lukom. Preko šargarepe ide sloj majoneza i rendanog sira. Ako želite da obogatite salatu možete da ddodate kuvani kukuruz šećerac i pržene pečurke.
PUNJENE PEČURKE
- Sastojci:
- 3 kašike prezli
- 500 g šampinjona
- 1 konzerva tunjevine
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- malo biljnog sira
Priprema:
Pečurke operite, pa odvojite kapice od drški, a kapice poređajte u nauljeni pleh. Crni luk sitno iseckajte, pa prodinstajte u tiganju, pa dodajte seckani beli luk, a onda dodajte i seckane drške od pečuraka. Sve zajedno prodinstati dok ne uvri višak tečnosti, pa sklonite sa šporeta i dodajte oceđenu konzervu tunjevine, prezle i začinite po ukusu. Napunite kapice, preko narendajte biljni sir. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
ZELENI ROLAT
- Sastojci:
- 8 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml kisele vode
- 4 kašike ajvara
- 200 g spanaća
- 2 krompira
- 100 g posnog majoneza
- 3 pečene crvene paprike
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i vodu. Spanać obarite, procedite, izblendirajte, pa dodajte u smesu i dobro sjedinite. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite na 200°C oko 10 minuta. Pečenu koru odvojite od papira, a zatim ponovo umotajte u rolat i ostavite da se ohladi. Krompir skuvajte i napravite pire, pa dodajte majonez i dobro promešajte. Odmotajte rolat, premažite filom, pa poređajte pečenu papriku isečenu na trake i ponovo urolajte. Ohladite.
NARANDŽASTI ROLAT
- Sastojci:
- 8 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml kisele vode
- 2 kašike kikiriki putera
- 1,5 kg krompira
- 150 g zelenih maslina
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, vodu i ajvar. Sve dobro sjedinite, pa sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom. Pecite na 200°C oko 10 minuta. Pečenu koru odvojite od papira, a zatim ponovo urolajte i ostavite da se ohladi. Krompir skuvajte i procedite, pa napravite pire. Pomešajte sa kikiriki puterom, pa odmotajte koru, premažite fil i poređajte zelene masline i opet urolajte. Ohladite.
DALAMATINSKO VARIVO
- Sastojci:
- krompir
- spanać
- maslinovo ulje
- vlašac
- peršun
- beli luk
- balzamiko
Priprema:
Skuvajte krompir i obarite spanać. Krompir isecite na kocke, pa pomešajte sa isecaknim spanaćem. U posenoj posudi pomešajte maslinovo ulje, balzamiko, so, vlašac, seckani peršun i mleveni beli luk. Sipajte preko variva i lagano promešajte.
ZAPEČENI PASULJ
- Sastojci:
- 2 konzerve pasulja
- 1 kesica začina za pasulj
- 2 crna luka
- 1-2 šargarepe
- 200 ml vode
Priprema:
Crni luk iseckajte, pa propržite, pa kada omekša dodajte rendanu šargarepu. Začin za pasulj pomešajte sa vodom, pa sipajte u šerpu sa lukom. Pasulj dobro isperite i dodajte u šerpu. Dobro promešajte i podelite u 2 posude, sipajte još malo vode i pecite na 180°C oko 35 minuta.
SALATA SA PEČURKAMA I PIRINČEM
- Sastojci:
- 500-600 g pečuraka
- 1 crni lik
- 150 g crvenog pirinča
- 2 pečene paprike
- 1/2 struka praziluka
Priprema:
Na ulju propržite seckani crni luk, pa dodajte seckane pečurke. Kada uvri sva tečnost sklonite sa šporeta. Pirinač isperite i skuvasjte, pa pomešajte sa pečurkama. Dodajte seckanu pečenu papriku i praziluk, pa začinite po želji i promešajte.
PEČENO POVRĆE
- Sastojci:
- 1 plavi patlidžan
- 2 tikvice
- 2 paradajza
- 2 krompira
- 2 crna luka
Priprema:
Plavi patlidžan i tikvice očistite i isecite na kolutove, pa posolite i ostavite pola sata da omekšaju. U međvremenu na kolutove isecite i krompir, paradajz i crni luk. Zemljanu posudu nauljite, pa naizmenično ređajte povrće. Patlidžan i tikvicu prethodno dobro ocedite. Pomešajte maslinovo ulje, suvi biljni začin, mleveni beli luk i suvi peršun sa malo vode, pa prelijte preko povrća. Promešajte i pecite na 175°C oko 90 minuta.
PEČENI OSLIĆ I DIMLJENA SKUŠA
- Sastojci:
- po potrebi oslić
po potrebi dimljena skuša - 1 kašika senfa
- maslinovo ulje
- 3 čena belog luka
- po potrebi limun
- 1-2 kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica vlašca
- malo peršuna
- ruzmarin
Priprema:
Oslić veče pre poređajte u pleh i prelijte marinadom od maslinovog ulja, limuna, mlevenog belog luka, belog luka u prahu, vlašca, peršuna, ruzmarina i senfa. Sutradan isepecite (ne menjajte pleh) na 180°C oko 30 minuta. Dimljenu skušu samo stavite u pleh i pecite 15 minuta.
SALATA OD CVEKLE
- Sastojci:
- 1 kg kuvane cvekle
- 4-5 čenova belog luka
- maslinovo ulje
- balzamiko
Priprema:
Cveklu skuvajte, pa isecite na kolutove. Začinite maslinovim ulje, balzamikom i mlevenim belim lukom. Po želji posolite i promešajte.
Recept poslala Marijana Petrović
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem