Neodoljiva Saher torta za Novu godinu ili Božić: Orginalni recept sa kojim nema greške

Za Božić ili Novu godinu napravite neodoljivu Saher tortu po orginalnom receptu.
Neodoljiva Saher torta za Novu godinu ili Božić Foto: Shutterstock

Kada želite tortu koja izgleda svečano, ima bogat čokoladni ukus i nikada ne izlazi iz mode, Saher torta je uvek pravi izbor.

Ova čuvena austrijska poslastica savršena je za praznike, jer kombinuje jednostavne sastojke i raskošan rezultat.

Mekan čokoladni biskvit, tanak sloj džema od kajsije i sjajna čokoladna glazura čine tortu kojoj se svi uvek vraćaju, a domaća verzija je, bez dileme, najlepša.

Osnovne informacije

Kuhinja: austrijska

Tip jela: torta

Količina: za 10-12 parčadi

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme pečenja: 60 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 90 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Za koru:

  • 120 g crne čokolade
  • 120 g putera (sobne temperature)
  • 40 g šećera u prahu
  • 6 žumanaca
  • 6 belanaca
  • 160 g šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • džem od kajsije (po potrebi)
  • Za glazuru:

  • 200 g crne čokolade
  • 50 g šećera
  • 190 ml vode

Priprema:

1. korak: Mućenje putera, šećera i žumanaca

Puter sobne temperature umutite sa šećerom u prahu dok ne postane penast. Postepeno dodajte žumanca, neprestano muteći, dok smesa ne postane glatka i kremasta.

2. korak: Dodavanje čokolade

Crnu čokoladu otopite na pari ili tihoj vatri i lagano je umešajte u smesu sa žumancima.

3. korak: Mućenje i dodavanje belanaca

Belanca umutite sa kristal šećerom u čvrst sneg. Naizmenično dodajte sneg od belanaca i brašno u čokoladnu smesu, lagano mešajući špatulom kako bi masa ostala vazdušasta.

Glazuru sipajte dok je još topla

Samo topla glazura se ravnomerno razliva i daje onaj prepoznatljiv, profesionalni izgled Saher torte.

4. korak: Pečenje 

Smesu sipajte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 170 stepeni oko 60 minuta. Pečenu koru ostavite da se potpuno ohladi.

5. korak: Sečenje kore i mazanje džema

Ohlađenu koru presecite horizontalno. Oba dela premažite džemom od kajsije, zatim ih spojite i premažite tankim slojem džema i spolja.

6. korak: Čokoladna glazura

Za glazuru, u šerpi kuvajte vodu i šećer dok ne provri. Dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi i ne sjedini. Toplu glazuru prelijte preko torte i poravnajte.

Ukoliko volite ovakav tip starinskih poslastica, bacite pogled na naše bele štanglice od oraha po bakinom receptu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.