Nova godina je savršena prilika da za trpezom zablistaju deserti koji očaravaju izgledom i ukusom, a ovaj ferero roše čizkejk je upravo takav.

Spoj čokoladnog krema, hrskavih lešnika i mekanog fila od krem sira čini ga neodoljivim na prvi zalogaj, dok podloga od mlevenog keksa i kakaoa daje čokoladnu osnovu koja se topi u ustima.

Ovaj čizkejk je i vizuelni spektakl: prelepo se seče, a dekoracija od čokoladnog ganaša, ferero kuglica i krupno seckanih lešnika dodatno doprinosi prazničnom izgledu.

Brzo i lako se priprema, što ga čini idealnim izborom i za one koji žele da naprave efektan desert, a nemaju previše vremena za komplikovane poslastice.

Ako volite čokoladu i lešnike, ovaj čizkejk će vam postati omiljena poslastica koju ćete praviti ne samo za praznike, već i za svaku posebnu priliku.

Osnovne informacije

Kuhinja: internacionalna

Tip jela: torta/desert

Porcije/količina: 10-12

Vreme pripreme: 25 minuta

Vreme hlađenja: 10 sati (preko noći)

Ukupno vreme pripreme: oko 10 sati i 25 minuta

Težina: srednje zahtevna

Sastojci:

  • Za podlogu:

  • 350 g mlevenog čokoladnog keksa
  • 125 g putera, istopljenog i prohlađenog
  • 2 kašike kakaa
  • Za fil:

  • 350 g slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 400 g krem sira
  • 300 g čokoladnog lešnik krema
  • 100 g mlevenih napolitanki od lešnika
  • 100 g lešnika (polovina sitno iseckanih, polovina samlevenih)
  • 1 kesica želatina
  • 5 kašika vode za želatin
  • Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade
  • 150 ml slatke pavlake
  • ferero kuglice
  • seckani lešnici

Priprema:

1. korak: Priprema podloge

U mleveni keks, dodajte istopljenputer i kakao. Na pola mešanja sastružite kašikom smesu sa zidova posude i miksajte dok se sve ne poveže. Smesu utapkajte u kalup prečnika 20 cm i poravnajte. Ostavite u frižideru da se stegne.

2. korak: Pravljenje fila

Umutite slatku pavlaku, postepeno dodajte šećer u prahu. Dodajte krem sir i mutite dok smesa ne postane glatka. Dodajte krem, napolitanke i lešnike i sve dobro promešajte.

Savet za sečenje torte:

Čizkejk se najbolje seče oštrim nožem umočenim u toplu vodu kako biste dobili uredne kriške.

 3. korak: Priprema želatina

Želatin potopite u dve kašike hladne vode 5-10 minuta da nabubri. Stavite u šerpicu sa tri kašike vode, mešajući na tihoj vatri dok se potpuno ne istopi. Sipajte dve, tri kašike fila u želatin, dobro promešajte, a zatim vratite celu smesu u fil i umutite.

4. korak: Slaganje

Fil sipajte preko podloge od keksa i poravnajte. Ostavite čizkejk u frižideru preko noći da se stegne.

5. korak: Dekoracija

Pre nego što otvorite kalup, prođite nožem oko čizkejka da ga odvojite od ivica. Ukrasite čokoladnim ganašom (100 g čokolade istopljene sa 50 ml slatke pavlake), imućenom slatkom pavlakom i iseckanim lešnicima.

Ukoliko vam treba još ideja za novogodišnje poslastice, pogledajte recept za jafa tortu za sve prilike.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.