Nova godina je savršena prilika da za trpezom zablistaju deserti koji očaravaju izgledom i ukusom, a ovaj ferero roše čizkejk je upravo takav.
Spoj čokoladnog krema, hrskavih lešnika i mekanog fila od krem sira čini ga neodoljivim na prvi zalogaj, dok podloga od mlevenog keksa i kakaoa daje čokoladnu osnovu koja se topi u ustima.
Ovaj čizkejk je i vizuelni spektakl: prelepo se seče, a dekoracija od čokoladnog ganaša, ferero kuglica i krupno seckanih lešnika dodatno doprinosi prazničnom izgledu.
Brzo i lako se priprema, što ga čini idealnim izborom i za one koji žele da naprave efektan desert, a nemaju previše vremena za komplikovane poslastice.
Ako volite čokoladu i lešnike, ovaj čizkejk će vam postati omiljena poslastica koju ćete praviti ne samo za praznike, već i za svaku posebnu priliku.
Osnovne informacije
Kuhinja: internacionalna
Tip jela: torta/desert
Porcije/količina: 10-12
Vreme pripreme: 25 minuta
Vreme hlađenja: 10 sati (preko noći)
Ukupno vreme pripreme: oko 10 sati i 25 minuta
Težina: srednje zahtevna
Sastojci:
Za podlogu:
- 350 g mlevenog čokoladnog keksa
- 125 g putera, istopljenog i prohlađenog
- 2 kašike kakaa
Za fil:
- 350 g slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 400 g krem sira
- 300 g čokoladnog lešnik krema
- 100 g mlevenih napolitanki od lešnika
- 100 g lešnika (polovina sitno iseckanih, polovina samlevenih)
- 1 kesica želatina
- 5 kašika vode za želatin
Za dekoraciju:
- 100 g čokolade
- 150 ml slatke pavlake
- ferero kuglice
- seckani lešnici
Priprema:
1. korak: Priprema podloge
U mleveni keks, dodajte istopljenputer i kakao. Na pola mešanja sastružite kašikom smesu sa zidova posude i miksajte dok se sve ne poveže. Smesu utapkajte u kalup prečnika 20 cm i poravnajte. Ostavite u frižideru da se stegne.
2. korak: Pravljenje fila
Umutite slatku pavlaku, postepeno dodajte šećer u prahu. Dodajte krem sir i mutite dok smesa ne postane glatka. Dodajte krem, napolitanke i lešnike i sve dobro promešajte.
3. korak: Priprema želatina
Želatin potopite u dve kašike hladne vode 5-10 minuta da nabubri. Stavite u šerpicu sa tri kašike vode, mešajući na tihoj vatri dok se potpuno ne istopi. Sipajte dve, tri kašike fila u želatin, dobro promešajte, a zatim vratite celu smesu u fil i umutite.
4. korak: Slaganje
Fil sipajte preko podloge od keksa i poravnajte. Ostavite čizkejk u frižideru preko noći da se stegne.
5. korak: Dekoracija
Pre nego što otvorite kalup, prođite nožem oko čizkejka da ga odvojite od ivica. Ukrasite čokoladnim ganašom (100 g čokolade istopljene sa 50 ml slatke pavlake), imućenom slatkom pavlakom i iseckanim lešnicima.
Ukoliko vam treba još ideja za novogodišnje poslastice, pogledajte recept za jafa tortu za sve prilike.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.