Ako tražite kolač koji spaja bogatstvo ukusa i starinski šmek, Srneća leđa su pravi izbor. Ovaj duguljasti čokoladni kolač sa orasima i aromatičnim filom od vanile i margarina, godinama je bio nezaobilazan na domaćim trpezama.

I danas je klasik koji osvaja i mlađe i starije generacije. Njegova bogata tekstura, tri sloja biskvita i sjajna čokoladna glazura čine ga posebnom poslasticom za novogodišnji, a posebno božićni ručak

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: desert

Porcije/Količina: 8-12

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme pečenja/hlađenja: 45 minuta pečenje + hlađenje

Ukupno vreme pripreme: oko 1,5–2 sata

Težina: Srednje zahtevno

Sastojci:

  • Za testo:

  • 150 g margarina
  • 150 g šećera
  • 6 jaja
  • 150 g brašna
  • 100 g čokolade
  • 150 g pečenih mlevenih badema
  • 100 g pekmeza od kajsija
  • Za fil:

  • 200 g šećera u prahu
  • 150 g margarina
  • vanilin šećer ili aroma vanile
  • Za glazuru:

  • 100 ml vode
  • 150 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 20 g margarina

Priprema:

1. korak: Priprema kore

Umutite margarin i šećer penasto mikserom. Dodajte jedno po jedno žumanca i nastavite mućenje dok smesa ne postane kremasta. Izrendajte čokoladu i pomešajte je sa mlevenim bademima i brašnom. Ovu smesu lagano umešajte u pripremljeni margarin. Na kraju pažljivo umešajte sneg od belanaca špatulom, da zadržite vazdušnost smese.

Saveti za najbolje rezultate:

- Za intenzivniji ukus, koristite tamnu čokoladu sa najmanje 60 odsto kakaoa.

- Kolač je najbolje napraviti dan ranije, fil i glazura će lepo prožeti kore i zalogaji će biti sočniji.

2. korak: Pečenje kore

Sipajte smesu u duguljasti, podmazani rebrasti pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta. Pečenu koru ostavite da se potpuno ohladi, pa je presecite na dva dela kako biste dobili tri kore.

3. korak: Priprema fila

Margarin i šećer u prahu umutite u penastu smesu, dodajte vanili šećer ili aromu i dobro umutite. Donju koru premažite pekmezom, a zatim delom fila. Preklopite drugom korom, premažite pekmezom i filom. Prekrijte trećom korom i ceo kolač premažite ostatkom fila.

4. korak: Priprema glazure

U šerpi skuvajte vodu i šećer dok se ne zgusnu u sirup. Čokoladu omekšajte na pari, dodajte margarin i mešajte dok se smesa ne ujednači. U mlak sirup od šećera umešajte postepeno čokoladnu smesu. Glazurom prelijte kolač i ostavite da se stegne pre sečenja. Po želji ukrasite prazničnim šarenim mrvicama.

Ako ste zainteresovani za još ovakvih recepata, pogledajte naš recept za jafa tortu za sve prilike.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.