Sočno, mirisno i jednostavno za pripremu, sporo pečena svinjetina u pivu pravi je hit za prazničnu trpezu i porodične ručkove. Zamislite kako zlatno-smeđa korica obavija meso spolja, dok unutrašnjost ostaje mekana i bogata aromom piva i začina.

Slatki miris ruzmarina, senfa i meda polako ispunjava kuhinju, mameći ukućane da okupe oko stola. Ovaj recept je savršen za Novu godinu, Božić ili vikend obroke kada želite da impresionirate porodicu i prijatelje, a pritom ne provedete sate u kuhinji.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: glavno jelo / pečenje

Porcije/Količina: 6–8 osoba

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme mariniranja/pečenja: 6 sata

Ukupno vreme pripreme: 6 sata i 15 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • Za meso:

  • 2 kg svinjetine (but, plećka ili vrat)
  • 500 ml tamnog piva
  • So i biber po ukusu
  • 1 kg krompira
  • 2-3 grančice ruzmarina
  • Za marinadu:

  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera

Priprema:

1. korak: Marinada

Sve sastojke za marinadu stavite u činiju i dobro izmešajte. Meso premažite marinadom, stavite u kesu i zatvorite. Ostavite u frižideru 2-3 sata kako bi se ukusi sjedinili i meso omekšalo.

2. korak: Priprema rerne

Uključite rernu na 160 stepeni dok se meso ne marinira.

Odmor mesa pre pečenja:

Izvadite meso iz frižidera oko 30 minuta pre pečenja kako bi se približilo sobnoj temperaturi. Kada nije hladno ravnomernije se peče i zadržava sokove.

3. korak: Pečenje

Meso stavite u posudu za pečenje i prelijte pivom. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite 90 minuta. Povremeno prelijte meso sosom od piva i okrenite ga nakon sat vremena. Ako se sos previše zgusne, dodajte malo vrele vode.

4. korak: Dodavanje krompira i začina

Nakon 90 minuta, dodajte krompir isečen na veće komade. Posolite, pobiberite i rasporedite ruzmarin po mesu i krompiru. Pospite malo ulja i dodajte još vode po potrebi. Pokrijte folijom i pecite još 45–50 minuta.

5. korak: Završnica

Skinite foliju i povećajte temperaturu na 200 stepeni. Pecite još 15 minuta dok meso i krompir ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Odmor nakon pečenja:

Nakon vađenja iz rerne, ostavite meso da odmori 10-15 minuta pre sečenja. Sokovi će se ravnomerno rasporediti, a meso biće mekano i sočno.

 6. korak: Serviranje

Poslužite pečenje sa krompirom i svežom moravskom salatom. Meso će biti sočno, aromatično i mekano, a miris piva i začina stvoriće pravi praznični ambijent u kuhinji.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.