Sočno, mirisno i jednostavno za pripremu, sporo pečena svinjetina u pivu pravi je hit za prazničnu trpezu i porodične ručkove. Zamislite kako zlatno-smeđa korica obavija meso spolja, dok unutrašnjost ostaje mekana i bogata aromom piva i začina.
Slatki miris ruzmarina, senfa i meda polako ispunjava kuhinju, mameći ukućane da okupe oko stola. Ovaj recept je savršen za Novu godinu, Božić ili vikend obroke kada želite da impresionirate porodicu i prijatelje, a pritom ne provedete sate u kuhinji.
Osnovne informacije
Kuhinja: domaća
Tip jela: glavno jelo / pečenje
Porcije/Količina: 6–8 osoba
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme mariniranja/pečenja: 6 sata
Ukupno vreme pripreme: 6 sata i 15 minuta
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
Za meso:
- 2 kg svinjetine (but, plećka ili vrat)
- 500 ml tamnog piva
- So i biber po ukusu
- 1 kg krompira
- 2-3 grančice ruzmarina
Za marinadu:
- 1 kašika ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika meda
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica balzamiko sirćeta
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
Priprema:
1. korak: Marinada
Sve sastojke za marinadu stavite u činiju i dobro izmešajte. Meso premažite marinadom, stavite u kesu i zatvorite. Ostavite u frižideru 2-3 sata kako bi se ukusi sjedinili i meso omekšalo.
2. korak: Priprema rerne
Uključite rernu na 160 stepeni dok se meso ne marinira.
3. korak: Pečenje
Meso stavite u posudu za pečenje i prelijte pivom. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite 90 minuta. Povremeno prelijte meso sosom od piva i okrenite ga nakon sat vremena. Ako se sos previše zgusne, dodajte malo vrele vode.
4. korak: Dodavanje krompira i začina
Nakon 90 minuta, dodajte krompir isečen na veće komade. Posolite, pobiberite i rasporedite ruzmarin po mesu i krompiru. Pospite malo ulja i dodajte još vode po potrebi. Pokrijte folijom i pecite još 45–50 minuta.
5. korak: Završnica
Skinite foliju i povećajte temperaturu na 200 stepeni. Pecite još 15 minuta dok meso i krompir ne dobiju zlatno-smeđu boju.
6. korak: Serviranje
Poslužite pečenje sa krompirom i svežom moravskom salatom. Meso će biti sočno, aromatično i mekano, a miris piva i začina stvoriće pravi praznični ambijent u kuhinji.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.