Sastojci:

  • 1 kg goveđeg filea
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 250 g šampinjona
  • 50 g putera
  • 1 grančica sveže majčine dušice
  • 100 ml suvog belog vina
  • 12 kriški pršute
  • 500 g lisnatog testa
  • malo brašna za posipanje
  • 2 žumanca izmućena sa kašičicom vode

Recept za govedinu Velington:

Kako biste pripremili govedinu Velington zagrejate rernu na 220 C i ventilator 200 C. Stavite goveđi file od 1 kg na pleh za pečenje, premažite ga sa 1 kašikom maslinovog ulja i začinite biberom, a zatim pecite 15 do 20 minuta da bude srednje pečeno. Kada je pečeno po vašoj želji, izvadite je iz rerne da se ohladi, a zatim ostavite u frižideru oko 20 minuta.

Dok se govedina hladi, 250 g šampinjona iseckajte što sitnije da imaju teksturu krupne prezle.
U velikom tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i 50 g putera i pržite pečurke na srednjoj vatri, sa 1 većom grančicom sveže majčine dušice, oko 10 minuta, često mešajući, dok ne omekša.
Začinite mešavinu pečuraka, prelijte sa 100 ml suvog belog vina i kuvajte oko 10 minuta dok se sve vino ne upije. Smesa treba da zadrži svoj oblik kada se meša. Izvadite smesu od pečuraka iz tiganja da se ohladi i bacite majčinu dušicu.

Preklopite dva komada prozirne folije preko velike daske za sečenje. Položite 12 kriški pršute na prozirnu foliju, malo preklapajući, u dva reda. Preko pršute rasporedite polovinu pečuraka, pa na njih stavite filet i rasporedite preostale pečurke. Koristite ivice najlonske folije sve urolajte oko govedine u rolat. Ohladite file dok razvlačite testo.

Pospite radnu površinu sa malo brašna. Trećinu pakovanja lisnatog testa od 500 g razvucite na traku veličine 18 x 30 cm i stavite na pleh za pečenje koji se ne lepi. Ostatak lisnatog testa razvucite na oko 28 x 36 cm. Odmotajte file iz folije i stavite ga na sredinu manje trake peciva. Umutite 2 žumanca sa 1 kašičicom vode i premažite ivice testa, kao i vrh i strane umotanog filea. Oklagijom pažljivo podignite i prevucite veći komad testa preko fileta, dobro utisnuvši sa strane. Isecite spojeve na ivicu od oko 4 cm. Zapečatite obod ivicom drške viljuške ili kašike.

Premažite sve sa još žumanca. Hladite najmanje 30 minuta i do 24 sata. Zagrejte rernu na 200C/ventilator 180C. Premažite govedinu sa još malo žumanca i pecite dok ne porumeni i ne postane hrskava - 20-25 minuta za srednje pečenu govedinu, 30 minuta za malo pečeniju. Ostavite da odstoji 10 minuta pre serviranja i isecite na debele kriške. Možda ćete želeti da napravite i goveđi gulaš sa domaćim knedlama.

Pročitajte i kako se pravi rolovana govedina bogato napunjena spanaćem i sirom

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako Izvor:  Najbolji način da napravite piletinu, spremaćete samo ovako

StvarUkusa