Ako niste baš iskusna domaćica, a želite da oduševite ukućane vašim umećem, onda obavezno isprobajte ovaj recept.
Goveđi gulaš je neverovatno ukusan, a nije komplikovan za pravljenje.
Sastojci:
- 1 kg goveđih obraza
- 400 g goveđeg repa
- 300 ml goveđeg bujona
- 200 g slanine
- 200 g šampinjona
- 60 ml brendija
- 12 komada manje ljutike (vrsta luka)
- 5 šargarepa
- 2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 2 grančice timijana
- 2 karanfilića
- 1 crni luk
- 1 boca crvenog suvog vina
- 1 lovorov list
- 1 kašičica muskatnog oraščića
- 1 kašičica mlevenog đumbira
- svež peršun
- malo maslinovog ulja
- so i biber
Priprema:
Sos: U šerpu stavite naseckani crni i beli luk, jednu veću šargarepu iseckanu na kolutiće i sve zalijte vinom. Začinite sa mlevenim đumbirom, muskatinim oraščićem, karanfilićem, lovorovim listom, timijanom, peršunom i biberom. Kuvajte na umerenoj temperaturi.
U tiganju propržite slaninu isečenu na kockice. Izvadite slaninu, pa u istom tiganju dinstajte šargarepu isečenu na kolutove i pečurke presečene na pola. Zatim izvadite povrće, pa prodinstajte i ljutiku isečenu na veće komade. Kada se i ljutika prodinsta dodajte je u šargarepu, slaninu i pečurke.
U isti tiganj dodajte malo maslinovog ulja, pa propržite meso koje ste prvo uvaljali u brašno. Iz tiganja izvadite meso i sipajte malo brendija. Sos procedite od začina i šargarepe, pa dodajte u tiganj. Sve lepo promešajte.
Dobijenu tečnost sipajte u duboku posudu, pa stavite meso. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 150°C na 2,5 sata. Nakon tog vremena u meso dodajte i dinstano povrće i slaninu, promešajte i pecite još 30 minuta.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno