Ako niste baš iskusna domaćica, a želite da oduševite ukućane vašim umećem, onda obavezno isprobajte ovaj recept.

Goveđi gulaš je neverovatno ukusan, a nije komplikovan za pravljenje.

Sastojci:

  • 1 kg goveđih obraza
  • 400 g goveđeg repa
  • 300 ml goveđeg bujona
  • 200 g slanine
  • 200 g šampinjona
  • 60 ml brendija
  • 12 komada manje ljutike (vrsta luka)
  • 5 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 2 grančice timijana
  • 2 karanfilića
  • 1 crni luk
  • 1 boca crvenog suvog vina
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica muskatnog oraščića
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • svež peršun
  • malo maslinovog ulja
  • so i biber

Priprema:

Sos: U šerpu stavite naseckani crni i beli luk, jednu veću šargarepu iseckanu na kolutiće i sve zalijte vinom. Začinite sa mlevenim đumbirom, muskatinim oraščićem, karanfilićem, lovorovim listom, timijanom, peršunom i biberom. Kuvajte na umerenoj temperaturi.

U tiganju propržite slaninu isečenu na kockice. Izvadite slaninu, pa u istom tiganju dinstajte šargarepu isečenu na kolutove i pečurke presečene na pola. Zatim izvadite povrće, pa prodinstajte i ljutiku isečenu na veće komade. Kada se i ljutika prodinsta dodajte je u šargarepu, slaninu i pečurke.

U isti tiganj dodajte malo maslinovog ulja, pa propržite meso koje ste prvo uvaljali u brašno. Iz tiganja izvadite meso i sipajte malo brendija. Sos procedite od začina i šargarepe, pa dodajte u tiganj. Sve lepo promešajte.

Dobijenu tečnost sipajte u duboku posudu, pa stavite meso. Pokrijte aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 150°C na 2,5 sata. Nakon tog vremena u meso dodajte i dinstano povrće i slaninu, promešajte i pecite još 30 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr